Peruu Amazonase põliselanikud vabastasid päev varem röövitud turistid (1)

Copy
Vaade linnulennult Amazonase vihmametsa Peruusse jäävale osale Loreto piirkonnas. Pilt on illustreeriv.
Vaade linnulennult Amazonase vihmametsa Peruusse jäävale osale Loreto piirkonnas. Pilt on illustreeriv. Foto: Enrique Castro-Mendivil / Reuters / Scanpix

Peruu põliselanike kogukonna liikmed vabastasid reedel üle 100 turisti, kelle nad päev varem olid Amazonase vihmametsa Peruu poolses osas röövinud, et protestida valitsuse tegevusetuse vastu seoses piirkondliku naftalekkega, ütlesid ametnikud.

Turistide seas oli 27 inimest Ühendriikidest, Hispaaniast, Prantsusmaalt, Suurbritanniast ja Šveitsist ning 80 Peruust endast, kusjuures seltskonnas oli ka lapsi.

«Nad on juba teel oma päritolumaadesse,» ütles turismiminister Roberto Sanchez ajakirjanikele pealinnas Limas.

Jõepaadiga sõitnud turistid röövis neljapäeval rühm cuninico kogukonna liikmeid, avaldades seejärel survet valitsusele sekkuda vahejuhtumisse, mis leidis aset 16. septembril, kui Cuninico jõkke sattus 2500 tonni toornaftat.

Kogukonna liider Watson Trujillo ütles neljapäeval, et kogukond võttis vastu «radikaalse meetme», millega püüda veenda valitsust saata esindus hindama keskkonnale tekitatud kahju regioonis, mis on kodu umbes 2500 põliselanikule.

Naftaleke leidis aset riigile kuuluva ettevõtte Petroperu Norperuano naftajuhtme ühe lõigu purunemisel. Torujuhtme kaudu veetakse naftat välja Amazonasest rannikul asetseva Piura sadamatesse.

Petroperu kohaselt tekkis leke 21-sentimeetrise tahtliku lõike tulemusena torujuhtmesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles