Netanyahu alustas valitsuse moodustamise kõnelusi

Copy
Likudi partei juht Benjamin Netanyahu.
Likudi partei juht Benjamin Netanyahu. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix

Iisraeli sõjakas ekspeaminister Benjamin Netanyahu alustas eile ultraortodokssete ja äärmusparempoolsete liitlastega kõnelusi, et moodustada valitsus, milles saab ilmselt kõige parempoolsem juudiriigi ajaloos.

Netanyahu Likudi partei sai 120-kohalises parlamendis 32 kohta, näitavad neljapäeva õhtul avaldatud ametlikud valimistulemused.

Ultraortodokssed juudi parteid said 18 ja paremäärmuslik allianss Religioosne Sionism 14 kohta. See annab Netanyahut toetavale paremblokile knessetis kokku 64 kohta.

Ametist lahkuva peaministri kohusetäitja Yair Lapidi tsentristlik blokk sai 51 kohta.

Tulemused annavad Netanyahu leerile kindla võidu ja lõpetavad poliitiliste patiseisude ajastu, mil peeti vähem kui nelja aasta jooksul viied valimised.

Ilmselt tõusevad nüüd senisest enam esile Religioosse Sionismi juhid, sest paremäärmuslik liit kahekordistas teisipäevaste valimistega oma parlamendikohtade arvu.

«Kuhu nad lähevad?» küsib ajaleht Yedioth Ahronoth, avaldades pildi Netanyahust ja paremäärmuslasest Itamar Ben-Gvirist, kes saab ilmselt uues valitsuses tähtsa rolli.

«Sellest saab ennenägematu valitsus,» ennustab kolumnist Sima Kadmon samas lehes. «Enamik tähtsaid portfelle läheb fanaatikute kätte, kõik teavad, et kui uus valitsus teeb teoks ka üksnes murdosa lubatust, saab see olema teistsugune riik teistsuguse valitsussüsteemiga.»

Valimised peeti Iisraeli ja palestiinlaste vahelise vägivalla hoogustumise olukorras.

Iisraeli relvajõudude teatel ründasid nad reede varahommikul raketitöökoda Gaza sektoris, kust oli Iisraeli suunas tulistatud mitu raketti.

Neljapäeval tapsid Iisraeli sõdurid annekteeritud Ida-Jeruusalemmas ja okupeeritud Läänekaldal kokku neli palestiinlast.

USA välisminister Antony Blinken väljendas vägivalla pärast muret ja kutsus Iisraeli pingeid lõdvendama.

Teravate araabiavastaste sõnavõttude poolest tuntud Ben-Gvir, kes on esinenud üleskutsetega annekteerida kogu Läänekallas, tahab uues valitsuses avaliku julgeoleku ministri ametikohta, mis annaks tema käsutusse politsei.

Viimastel päevadel on ta korduvalt nõudnud, et julgeolekuteenistused kasutaksid palestiinlaste vastu rohkem jõudu.

«On aeg saada taas oma riigi peremeesteks,» ütles Ben-Gvir valimisõhtul.

Üle aasta opositsioonis olnud 73-aastane Netanyahu on juba teinud oma lähedasele liitlasele Yariv Levinile ülesandeks alustada Religioosse Sionismi parteiga kõnelusi ministriportfellide üle.

Erakonna teine juhtkuju Bezalel Smotrich ei ole varjanud, et tahab kaitseministri kohta.

Uues valitsuses ei taha otsustamisest kõrvale jääda ka ultraortodoksid, kelle Shasi partei juht Aryeh Deri on heitnud silma rahandus- või siseministri portfellile.

Netanyahule ei ole teadmata, et paremäärmuslased valitsuse jõupositsioonidel võivad kahjustada suhteid välisriikidega, ütles Jeruusalemmas asuva Juudi Rahva Politiika Instituudi teadur Shlomo Fischer.

«Bibi ei taha Ben Gviri ega Derit tantsu juhtima,» sõnas ta.

«Ta on väga ettevaatlik. Ta ei taha kaotada rahvusvahelist legitiimsust... Ma arvan, et ta võib püüda koalitsiooni laiendada, et nende mõju vähendada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles