Rootsi välisminister distantseeris riiki Türgi toetuse nimel kurdi relvarühmitusest (5)

Copy
Rootsi välisminister Tobias Billström.
Rootsi välisminister Tobias Billström. Foto: Sander Ilvest

Rootsi välisminister Tobias Billström püüdis laupäeval distantseerida Stockholmi kurdi relvarühmitusest YPG, enne kui riigi peaminister väisab Ankarat, et kindlustada Türgi toetus Rootsi liitumisele NATOga.

«Arvan, et on oluline, et Rootsi poolelt hoitaks selle organisatsiooniga distantsi. Arvan, et on kahtlusi ja probleeme seoses nendega, kes meie suhteid Türgiga kahjustavad,» ütles Billström ringhäälingule Sveriges Radio.

Rootsi ja Soome loobusid pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale kauasest neutraliteedipoliitikast ja taotlesid mais ühinemist NATOga.

Türgi on nende liikmesuse ratifitseerimisega venitanud, tuues põhjuseks väidetava leebuse Kurdistani Töölispartei (PKK) ja teiste kurdi rühmituste suhtes.

Pea 40 aastat kestnud konfliktis PKK ja Türgi vahel on hukkunud kümned tuhanded inimesed. Türgi, USA ja Euroopa Liit peavad PKK-d terroriorganisatsiooniks. Samas ei peeta selleks YPG-d, mis aitas Süürias võidelda äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Rootsi on varasemalt avaldanud YPG-le ja selle poliitilisele tiivale PYD-le toetust, kuid uus valitsus näib olevat oma hoiakut muutmas.

«Neil organisatsioonidel on liiga lähedane side PKK-ga, mis on EL-i terroriorganisatsioonide nimekirjas,» ütles Billström.

Türgi ei ratifitseeri Soome ja Rootsi liitumist NATO-ga, kuni need riigid ei astu «vajaminevaid samme», ütles Türgi president Recep Tayyip Erdoğan reedel alliansi juhile Jens Stoltenbergile.

Rootsi uus peaminister Ulf Kristersson kohtub teisipäeval Ankaras Erdoğaniga. Stockholm loodab, et kohtumisel võidetakse Türgi heakskiit.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles