Schipholi lennuvälja kliimaprotestil vahistati sadu aktiviste (6)

Copy
Hollandi piiripolitsei vahistas laupäeval sadu üle Amsterdami Schipholi lennujaama tarade roninud kliimaaktiviste.
Hollandi piiripolitsei vahistas laupäeval sadu üle Amsterdami Schipholi lennujaama tarade roninud kliimaaktiviste. Foto: Piroschka Van De Wouw / REUTERS / Scanpix

Hollandi piiripolitsei vahistas laupäeval sadu kliimaaktiviste, kes olid roninud üle Amsterdami Schipholi lennujaama tarade ja väravate ning hõivanud eralennukite ala.

Meeleavaldajad tormasid platsile umbes kell 13.00 kohaliku aja järgi ning istusid sinna pargitud eralennukite, sealhulgas Kanada kuninglike õhujõudude transpordilennuki C-130 ette.

Pole selge, kas mõni eralennuk oli ka väljumas, kuid protestijate sõnul nägid nad, kuidas vähemalt üks piloot lahkus lennukist ja kõndis tagasi lähedalasuvasse angaari.

Keskkonnarühmituste Greenpeace ja Extinction Rebellion korraldatud aktivistid lükkasid eralennukite parkimispaika ka kümneid jalgrattaid.

Skandeerides loosungeid nagu «Maha lendamine» ja «Schiphol keskkonnasaastaja», sõitsid nad rattaga ümber ala, saadetuna teisel pool tara olnud pealtvaatajate ergutushüüetest.

«See tänane tegevus puudutab vajadust vähendada Schipholi lennujaama heitkoguseid, mis tähendab, et me peame vähem lendama,» ütles Greenpeace'i pressiesindaja Faiza Oulahsen.

«Alustame lendudest, mida me absoluutselt ei vaja, nagu eralennukid ja lühilennud,» ütles ta AFP-le.

Umbes kolm tundi hiljem alustas Hollandi piiripolitsei aktivistide vahistamist – osa neist tiriti pärast passiivset vastupanu ootavatesse bussidesse.

Piiripolitseinikke nähti ka tõukamas jalgratastelt maha mitmeid aktiviste, kes püüdsid jälitajate eest põgeneda.

«Me võtame seda väga tõsiselt,» ütles Hollandi piiripolitsei pressiesindaja major Robert van Kapel AFP-le.

«Neid inimesi süüdistatakse selles, et nad viibisid kohas, kus nad ei oleks tohtinud olla,» ütles ta ja lisas, et prokurörid sõnastavad nüüd täpse süüdistuse.

Van Kapeli sõnul toimetati aktivistid erinevatesse piiripolitsei jaoskondadesse lennuvälja ümbruses.

Van Kapeli sõnul ei mõjutanud protest ühtegi kommertslendu.

Greenpeace ütles hiljem, et politsei oli «liiga karm jalgratastel aktivistide vastu» ja et vähemalt üks inimene sai peavigastuse.

Protest toimub ajal, mil maailm valmistub pühapäeval Egiptuses algavaks ÜRO kliimatippkohtumiseks, mis aktivistide sõnul peaks keskenduma ka lennureisidele.

«See on teema, millest nad peavad rääkima,» ütles Extinction Rebellioni pressiesindaja Tessel Hofstede.

«Lennukid on ühed suurimad saastajad planeedil,» märkis ta AFP-le.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles