Rumeenia tõrjus Putini väited territoriaalsetest nõudmistest Ukrainale (1)

BNS
Copy
Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin kohtus rahvusühtsuse päeval ajaloolaste ja vaimulikega.
Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin kohtus rahvusühtsuse päeval ajaloolaste ja vaimulikega. Foto: Jevgeni Bijatov / Sputnik / Reuters / Scanpix

Rumeenia lükkas tagasi Venemaa presidendi Vladimir Putini väited, mis viitavad sellele, et riigil on väidetavalt Ukraina vastu territoriaalsed nõuded, vahendas pühapäeval portaal Unian.

Rumeenia välisministeerium kritiseeris oma avalduses ühtlasi Kremlit Ukrainasse tungimise eest. Ministeerium kinnitas toetust Ukraina iseseisvusele, suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele tema rahvusvaheliselt tunnustatud piirides.

«Rumeenia välisministeerium lükkab tagasi Venemaa Föderatsiooni presidendi rahvusühtsuse päeval .... tehtud avaldused, mis ekslikult viitavad Rumeenia territoriaalsetele nõuetele Ukraina vastu. Välisministeerium märgib, et 24. veebruaril Venemaa algatatud agressioonisõda on rahvusvahelise õiguse põhimõtete, eelkõige Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse tõsine ja räige rikkumine.»

Väed Ukrainasse saatnud autoritaarne Putin väitis reedel, et ainult Venemaa saab olla Ukraina riikluse ja suveräänsuse tõeline garant.

Presidendi sõnul on olemas idee «tuua tagasi need alad, mille Stalin pärast Teist maailmasõda – seda tuleb otse öelda – Poola küljest ära rebis». «Suured alad, suured (rebiti ära) Rumeenia, Ungari küljest,» ütles Putin.

«Venemaa loovutas samuti Ukrainale oma ajaloolised alad, kuid vabatahtlikult, et luua ühtne, ühine kultuuri- ja humanitaarajalooline ruum. Aga need alad, mida ma ennist mainisin, võeti Ungari, Rumeenia ja Poola küljest sunniviisiliselt ära. Need on täiesti erinevad olukorrad,» rääkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles