Jaapani peaminister lubab sõjalist võimekust suurendada

Copy
Jaapani peaminister Fumio Kishida vestleb USA suursaadikuga Jaapanis Rahm Emanueli ja Ühendriikide mereväe kõrgete ametnikega Nimitz-klassi tuumareaktoriga superlennukikandja USS Ronald Reagani pardal. Kishida käis pühapäeval, 6. novembril Jaapani merelise enesekaitsejõudude (JMSDF) rahvusvahelise laevastiku ülevaatusel Yokosuka lähistel Sagami lahes.
Jaapani peaminister Fumio Kishida vestleb USA suursaadikuga Jaapanis Rahm Emanueli ja Ühendriikide mereväe kõrgete ametnikega Nimitz-klassi tuumareaktoriga superlennukikandja USS Ronald Reagani pardal. Kishida käis pühapäeval, 6. novembril Jaapani merelise enesekaitsejõudude (JMSDF) rahvusvahelise laevastiku ülevaatusel Yokosuka lähistel Sagami lahes. Foto: Tim Kelly / Reuters / Scanpix

Jaapani peaminister Fumio Kishida lubas pühapäeval tugevdada laevastikku ja relvajõudude ning hoiatas, et riigid peavad olema valmis agressoritele vastu astuma.

Kishida mõistis hukka Venemaa sõja Ukrainas ja Põhja-Korea äsjased raketikatsetused.

«Me peame valmistama end ette ajastuks, mil ilmuvad välja tegijad, kes ei allu reeglitele ning kasutavad jõudu või ähvardusi teiste riikide rahu ja turvalisuse rikkumiseks,» ütles Kishida.

Jaapan on alustanud koostama julgeolekuplaane, millega seoses võidakse kaitsekulutusi viie aasta jooksul kahekordistada. See oleks patsifistliku põhiseadusega Jaapani jaoks väga suur muutus.

«Me hoogustame realistlikku arutelu selle üle, mida on vaja oma rahva kaitsmiseks,» sõnas peaminister ja ütles, et kaalutakse kõiki võimalusi.

«Jaapani mereväe täiustamisega ei saa oodata, tuleb ehitada uusi sõjalaevu, tugevdada raketitõrjevõimet ning parandada (sõjaväe)personali töötingimusi ja hüvitisi.»

Kishida ei maininud Hiinat, kuid ütles, et Jaapanit ümbritsev julgeolekukeskkond on hakanud muutuma tõsisemaks nii Ida-Hiina kui Lõuna-Hiina merel.

Peaminister lubas sõjaliste kulutuste läbipaistvust.

«Jaapan jätkab patsifistliku riigi teed nagu (Teise maailma)sõja lõpust alates,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles