Tuhanded itaallased nõudsid Ukraina relvaabi lõpetamist (67)

Postimees
Copy
Rahumarss Roomas 5. novembril.
Rahumarss Roomas 5. novembril. Foto: Piero Tenagli /IPA/SIPA7Scanpix

Rohkem kui 30 000 itaallast osales eile Roomas toimunud rahumarsil nõudes Itaalia valitsuselt ukrainlastele relvaabi andmise lõpetamist, vahendas Financial Times.

Meeleavaldajate käes olevatelt plakatitelt võis lugeda sõjavastaseid sõnumeid ja rahvahulk hüüdis kooris, et rahule tuleks anda võimalus. Meeleavalduse peamisteks korraldajateks olid ametiühingute ja katoliiklike ühenduste liikmed ning üliõpilased, kirjeldas Financial Times.

«Relvad saadeti Ukrainale selleks, et takistada sõjategevuse eskaleerumist. Üheks kuud on möödas ja mulle tundub, et sõjategevuse laienemine on toimunud. Fakt on, et relvad ei aita sõda peatada, vaid õhutavad sõda,» vahendas The Guardian ühe meeleavaldusel osalenu, Roberto Zanotto, sõnu.

«Ukrainlased surevad, venelased surevad ja sellel ei ole mingit mõtet,» ütles 56-aastane rahumarsil osalenud arst Cynthia Masini. Meeleavalduse eesmärgiks oli kutsuda üles sõja lõpetamisele diplomaatia tööriistadega.

“Me saadame relvi, samal ajal kui meie pojad ja tütred magavad mugavalt oma voodites ja lapsed seal on suremas. Seda ei saa tolereerida,“ vahendas Financial Times demonstratsioonil osalenud 70-aastase Spartaco Geppetti sõnu, kes rõhutas, et ta on sõja vastu ja rahu poolt.

Demonstratsioonil osalenud üliõpilane Sara Gianpietro lisas samas, et konflikti venitatakse Ukrainale relvade saatmisega ja sellel on majanduslikud tagajärjed Itaalia riigile ning sellega ei austata ka inimõigusi.

Itaalia on üks NATO asutajaliikmetest ja on Ukrainat toetanud sõja esimestest päevadest peale, kirjutas The Guardian. Itaalia paremparteide liitu juhtiv peaminister Georgia Meloni on kinnitanud, et ta ei muuda valitsuse poliitikat ja jätkab Ukraina toetamist relvaabiga.

Samas on juba mõned Itaalia tipp-poliitikud taas tõstmas häält, et kutsuda alustama nn rahuläbirääkimisi Ukraina ja Venemaa vahel. Nende poliitikute hulgas on näiteks endine Itaalia peaminister, Viie Tähe Liikumise juht Giuseppe Conte, viitas The Guardian.

Peaminister Georgia Meloni koalitsioonipartnerite Liiga ja Edasi Itaalia (Forza Italia) juhid Matteo Salvini ja Silvio Berlusconi on varem olnud Venemaa president Vladimir Putini tegevuse suhtes samuti vähem kriitilistel seisukohtadel, tuletas Financial Times meelde.

Samal ajal, kui Roomas toimus rahumarss relvade tarnimise lõpetamiseks korraldas erakond Aktsioon – Elagu Itaalia vastu-demonstratsiooni Milaanos, mida toetas Itaalias elav Ukraina kogukond ja kus nõuti samuti rahu, aga mitte Ukraina allaandmise hinnaga.

Kommentaarid (67)
Copy
Tagasi üles