Taliban avalikustas aastate järel oma asutaja mulla Omari hauapaiga

Copy
Talibani võitlejad võtsid 24. aprillil, mil oli nende asutaja mulla Omari surma-aastapäev, osa mälestusüritusest pealinnas Kabulis.
Talibani võitlejad võtsid 24. aprillil, mil oli nende asutaja mulla Omari surma-aastapäev, osa mälestusüritusest pealinnas Kabulis. Foto: Ali Khara / Reuters / Scanpix

Afganistani äärmuslik islamistlik liikumine Taliban avalikustas pühapäeval oma asutaja, ühesilmse mulla Omari viimse puhkepaiga, mida on hoitud saladuses aastaid.

Kuulujutud Omari tervise ja tema viibimiskoha ümber muutusid kõneaineks juba pärast 2001. aastat, mil USA invasioonivägi kukutas Talibani võimult ning alles 2015. aastal tunnistasid islamistid, et nende liider oli surnud kaks aastat varem.

Talibani kõneisik Zabihullah Mujahid ütles pühapäeval uudisteagentuurile AFP, et liikumise juhtkond võttis varem päeval osa tseremooniast tema hauapaigas Omarzo lähistel, mis asub Zabuli provintsis Suri piirkonnas.

Taliban naasis võimule mullu augustis, alistades valitsusväe, kui USA juhitud sõjavägi, mis režiimi toetas, lõpetas oma 20-aastase okupatsiooni.

«Kuna palju vaenlasi oli ümberringi ja riik oli okupeeritud, siis hauale kahju tekitamise vältimiseks hoiti seda salajas,» ütles Mujahid. «Vaid lähedased pereliikmed olid paigast teadlikud.»

Ametnike avaldatud fotodelt võis näha Talibani ladvikut ümber lihtsa valge tellistest haua, mis oli kaetud ilmselt killustikuga ning piiratud rohelise metallist võrega.

«Nüüd on otsus tehtud... pole mingeid takistusi inimestele tema hauda külastamast,» ütles Mujahid.

Surres umbes 55-aastane Omar asutas Talibani liikumise 1993. aastal vastuseks sisevõitlusele, mis vallandus pärast kümmekond aastat kestnud Nõukogude Liidu okupatsiooni.

Omari juhtimisel võttis Taliban omaks äärmiselt kasina versiooni islamiusu põhimõtetest, keelates naistel ühiskondliku elu ning võttes kasutusele ranged karistused, seal hulgas piitsutamise ja hukkamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles