INTERVJUU ⟩ Briti mõttekojas töötav prantslanna: Venemaa osas on kodutööd teha nii Londonil kui ka Pariisil (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Alice Billon-Galland käis Tallinnas ABCD julgeolekukonverentsil. 
Alice Billon-Galland käis Tallinnas ABCD julgeolekukonverentsil. Foto: Eero Vabamägi

Kuigi Ühendkuningriik on Venemaa suhtes teraval positsioonil, on neil omajagu kodutööd teha seoses Londonis ja ka Konservatiivses Parteis liikuva hämara Vene rahaga, meenutab Briti mõttekojas Chatham House töötav prantsuse teadur Alice Billon-Galland.

Kas Briti-Prantsuse suhe on AUKUSe (mullu septembris üleöö avalikuks tulnud Austraalia, Ühendkuningriigi ja USA kaitsepakt, millega austraallased taganesid allveelaevatehingust Prantsusmaaga selleks, et soetada hoopis ameeriklaste tuumaallveelaevu – E. K.) löögist paranenud?

Hea küsimus. Mulle tundub, et Briti-Prantsuse suhtes on palju probleeme, millest üks on AUKUS. See oli viimane piisk karikasse, kuhu enne seda oli kallatud Brexit, pinged paadimigrantide pärast, kalapüügiõigused jne. Kahe riigi poliitilised suhted on keerulised olnud pikka aega, kuid sõjaliselt on koostöö olnud hea. AUKUS oli vaieldamatult madalpunkt.

Prantsuse reaktsioon sellele oli väga huvitav. Põhimõtteliselt kutsusid nad tagasi suursaadikud teiste osaliste juurest, aga mitte Ühendkuningriigist. Sellega tahtsid nad öelda, et me arvame, et Ühendkuningriik oli vaid kolmas ratas ega loe tegelikult, seetõttu ei kutsu me tagasi ka suursaadikut.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles