ÜLEVAADE ⟩ Kuidas mõjutavad USA vahevalimised Joe Bidenit?

Postimees
Copy
Vabariiklaste valimiskampaania Arizona osariigis.
Vabariiklaste valimiskampaania Arizona osariigis. Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / SCANPIX

Ameeriklased valivad homme 118. esindajatekoja koosseisu, mis annab hinnangu demokraadist presidendi Bideni poole peal olevale ametiajale. 

Kui demokraadid kaotavad kontrolli kongressi ühe või mõlema koja üle, väheneb Bidenil ametiaja teisel poolel seadusandluse loomise võimalus. Tulemus mõjutab 2024. aasta presidendikampaania mänguvälja ja eriti Donald Trumpi taaskandideerimise tõenäosust.

Vabariiklaste kampaaniat läbivad teemad sisserändest, usulistest õigustest ja abordi keelustamisest. 

Demokraatide jaoks on päevakorras keskkonnakaitse, tervishoid, valimisõigused ja relvakontroll.

Mis on vahevalimised?

Valijad otsustavad 435 esindajatekoja, 34 senati ja 36 kuberneri ametikoha, mis määrab demokraatide ja vabariiklaste võimutasakaalu ning toetab või takistab president Bideni järgmise kahe aasta valitsusaega. 

Millal on vahevalimised?

Valimispäev on 8. novembril, kuid paljudes osariikides algas eelhääletamine juba varem. Tulemused hakkavad selguma homme õhtul, mõnes osariigis võib nende lugemine kauem aega võtta. Georgia osariigi tulemused lähevad detsembrikuisele kordusvalimisele, kui ükski kandidaat ei saavuta üle 50 protsendi häältest. Selle tõttu võib lõplik võimujaotus aasta lõpuni selgusetuks jääda. 

Valimiste tähtsus

Vabariiklaste eesmärk on demokraatide napp enamus esindajatekojas ümber pöörata, mis annaks neile võimu oma seaduseelnõude edendamiseks, Bideni tegevuskava takistamiseks ja uurimiste algatamiseks president Bideni poja Hunteri ja koroonaviiruse päritolu üle. Lisaks plaanitakse USA-Mehhiko piirdeehituse taasalustamist.

Homsed tulemused mõjutavad ka Donald Trumpi otsust uuesti USA presidendiks kandideerida. Esindajatekoda kontrolli liikumisel vabariiklastele saab uueks spiikriks California osariiki esindav Kevin McCarthy.

Kes võidab?

Vabariiklased saavad tõenäoliselt võimuenamuse esindajatekojas, kus demokraatidel on vaid kaheksakohaline edu, vahendavad arvamusküsitlused. 

Demokraadid alustasid suvel poliitilist edukäiku, kui valijaid motiveeris ülemkohtu otsus tühistada föderaalselt tagatud abordiõigus. Kõrge inflatsiooni jätkuv mõju on aga muutunud peamiseks teemaks, mis valijaid vabariiklaste poole kallutab.

Kaks eelmist presidenti kaotasid oma esimestel vahevalimistel esindajatekoja: vabariiklased võtsid 2010. aastal Barack Obama demokraatidelt 63 kohta, kuid demokraadid haarasid 2018. aastal Donald Trumpi vabariiklastelt 41 kohta tagasi. 

Millal toimub posti teel hääletamine?

Kõik osariigid on alustanud posti teel hääletamist ja paljud lubavad isiklikku eelhääletamist. Ajastus ja eeskirjad on osariikide lõikes erinevad. 28. oktoobriks oli 18 miljonit häält juba antud. 2018. aasta vahevalimistel oli valimisaktiivsus 53,4 protsenti 229 miljonist hääleõiguslikust ameeriklasest.

Kes saavad vahevalimistel hääletada?

Hääletada saavad 18-aastased ja vanemad Ameerika Ühendriikide kodanikud, kes on riigi ametiasutustes registreeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles