Ukraina toetamise küsimus on löönud kiilu USA Vabariikliku Partei traditsioonilisema ja populistlikuma tiiva vahele ning viimase esindajate tugev tulemus teisipäevastel vahevalimistel võib anda neile võimu rahavoog peatada juba kasvõi seetõttu, et väljendada vastuseisu demokraadist presidendi Joe Bideni poliitikale.

«Ainus piir, millest nad hoolivad, on Ukraina, mitte Ameerika lõunapiir,» ründas demokraate eelmisel nädalal ekspresidendi Donald Trumpi valimiskogunemisel osalenud paremäärmuslik esindajatekoja vabariiklane, Georgia osariigi poliitik Marjorie Taylor Greene, kes on tuntud kära põhjustavate sõnavõttude poolest. «Vabariiklaste võimu all ei lähe mitte ükski penn Ukrainale. Meie riik on esikohal,» lubas ta valijatele.

Samuti Trumpi leeri kuuluv Indianast valitud esindajatekoja saadik Jim Banks on sarjanud Ukrainale relvaabi andmist. Parempoolse telekanali Fox News eetris väitis ta, et USA ei peaks tühjendama oma relvaavarusid, et aidata üht riiki Euroopas ning Ühendriike aitaks tugevana hoida oma relvade säilitamine, mitte nende lahinguväljale saatmine.

Eelmainitud poliitikud esindavad oma partei kõige käremeelsemat leeri, kuid nendega samas suunas näib mõtlevat ka vabariiklaste liider esindajatekojas Kevin McCarthy, kes paari nädala eest ütles, et kui nad võidavad vahevalimistel Kongressi alamkojas enamuse, ei saa Ukraina abipaketid enam kiiresti rohelist tuld.

Kommentaarid (13)
Copy