Üks paar mattis oma telefonid aeda, et takistada Vene sissetungijaid neid ära võtmast. Teised andsid ära auto või maksid altkäemaksu, et Vene sõdurid lubaks neil põgeneda Ukraina kontrollitavatele aladele. Veel palju enamad on kaotanud ettevõtte või kodu Hersoni ja Zaporižžja oblastis kontrolli haaranud okupantidele.

«See oli uskumatult hirmutav,» ütles varem Zaporižžja tuumajaamas insenerina töötanud Anton Ovtšarov.

Vene vägede kontrolli alla oleva aatomienergiajaama ümber lendavad pidevalt mürsud ja ning sellel on vaid nii palju energiat, et takistada kuute reaktorit sulamast.

«Kogu meie linn on täis püssidega võõraid,» lausus 44-aastane Enerhodarist pärit mees.

Ljudmõla ja Oleksandr Ševtšuk rääkisid, kuidas Vene sõduritel oli komme nende Hersoni oblastis asuvas kodukülas Katškarivkas tormata inimeste kodudesse ja võtta ära mobiiltelefonid. 56-aastase mehe ja naise sõnul kartsid Vene sõdurid ilmselt, et kohalikud edastavad Ukraina üksustele infot nende positsioonide kohta.

«Nad kõndisid relvadega majast majja. Siis viskasid nad kõik telefonid ämbrisse ja kõndisid minema,» jutustas Ljudmõla. «Me matsime oma telefonid maha. Kõik tegid seda. Need, kes ei matnud enda omi õigel ajal… kõik jäid neist ilma.»

Kommentaarid
Copy