INTERVJUU Rootsi välisminister: EL peab tagama Ukraina riigina edasi toimimise

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Rootsi välisministri Tobias Billströmi sõnul on vestlused Türgi poliitikutega Rootsi NATOga liitumise küsimuses olnud positiivsed.
Rootsi välisministri Tobias Billströmi sõnul on vestlused Türgi poliitikutega Rootsi NATOga liitumise küsimuses olnud positiivsed. Foto: Sander Ilvest

Pikisilmi NATOga liitumist ootav Rootsi uus parempoolne valitsus peab Kurdistani Töölisparteid (PKK) terrorirühmituseks ning selles ei tohiks olla ei Türgil ega kellelgi teisel mingit kahtlust, toonitas intervjuus Postimehele välisminister Tobias Billström.

Peaministripartei Moderaatide ridadesse kuuluva poliitiku sõnul kavatseb Kristlike Demokraatide ja Liberaalidega moodustatud valitsus tõestada, et palju kriitikat saanud koostöö paremäärmuslike Rootsi Demokraatidega on jätkusuutlik lahendus riigi valitsemiseks ega mõjuta kuidagi demokraatia olukorda Rootsis.

Peaminister Ulf Kristersson on öelnud, et tahab anda Rootsile uue kursi. Mida see tähendab välispoliitikas?

Esiteks tähendab see, et paneme palju rohkem rõhku sidemetele Põhjala ja Baltimaadega. Usume, et on aeg anda uut jõudu meie sidemetele, meie pikaaegsele sõprusele nende riikidega, toetudes asjaolule, et Rootsi ja Soome taotlevad NATO liikmesust. Sellest lähtudes tahame ehitada paremat vundamenti, mida sooviksime ka siduda Euroopaga – püüame uuesti kujundada Rootsi välispoliitikat nii, et suurem rõhk oleks meie sidemetel Euroopas.

Osaliselt on see seotud meie NATO liikmeks pürgimisega ja osaliselt sõjaga Ukrainas. Venemaa agressioon Ukraina vastu valmistab meile väga muret ja panustamaks sellesse, et muuta siinset kanti maailmast ning maailma tervikuna kaitstumaks ja turvalisemaks, peame oma välispoliitika üle vaatama. Just seda peab silmas peaminister, nii et see on minu ülesanne Rootsi uue välisministrina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles