INTERVJUU ⟩ Riia linnapea Mārtiņš Staķis: Putini toetajaid on kardetust vähem

Aimar Altosaar
, ajakirjanik, Riia
Copy
Vene kogukonna silmis pole enam hirmu, sest austame neid kui kaaskodanikke, ütleb Riia linnapea Mārtiņš Staķis. 
Vene kogukonna silmis pole enam hirmu, sest austame neid kui kaaskodanikke, ütleb Riia linnapea Mārtiņš Staķis. Foto: Erakogu

Kohalikele venelastele tuleb selgitada, et me ei ole mitte nende, vaid Vladimir Putini ja tema propaganda vastu, ütleb intervjuus Postimehele Riia linnapea Mārtiņš Staķis.

Riia on pikka aega olnud linn, kus valdav osa elanikkonnast on venekeelne. Kas Riia muutub lätikeelsemaks?

Vene keel on endiselt ametlikult 57 protsendi Riia elanike emakeel. Aga kui jälgida igapäevaelu, siis see enam nii ei tundu.

Lätikeelsetes koolides on tavaliselt 20–25 protsenti lastest venelased. Läti koolide tase on kõrgem kui vene koolidel, kus alg- ja keskastmes peab enamik õppetööst toimuma läti keeles. Gümnaasiumides ja ülikoolides toimub õppetöö ainult läti keeles. Vene keel on jäänud pigem kodukeeleks, millega ametlikult ja haridust omandades enam hakkama ei saa.

Vene keelt kõnelevad inimesed pole ainult venelased, vaid ka valgevenelased, ukrainlased, poolakad ja teiste rahvuste esindajad. Venekeelne elanikkond on lõhestunud, sest vanemad hoiavad veel kinni vanast, nooremad tulevad koos lätlastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles