Sunak arutas esimesel kohtumisel Macroniga rännet

Copy
Emmanuel Macroni (vasakul) ja Rishi Sunaki kohtumine.
Emmanuel Macroni (vasakul) ja Rishi Sunaki kohtumine. Foto: Reuters/ScanPix

Ühendkuningriigi uus peaminister Rishi Sunak lubas esmaspäeval oma esimesel kohtumisel Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga astuda samme La Manche'i väina ületavate migrantide suhtes.

Sunak on väljendanud end Macroni suhtes palju leebemalt kui endine lühiajaline ÜK valitsusjuht Liz Truss.

Prantsuse ja Briti liidrid kohtusid kliimatippkohtumise COP27 kõrvalt Egiptuses pärast seda, kui meedias on kajastatud kriitiliselt migrantide olukorda ühes ÜK kinnipidamiskeskuses.

«Väga meeldiv oli kohtuda president Macroniga, et rääkida mitte ainult ebaseadusliku migratsiooniga võitlemisest, kuid ka paljudel teistel teemadel, milles me tahame Prantsusmaaga tihedalt koostööd teha.»

«Ning ma arvan, et on võimalus töötada lähestikku, mitte ainult Prantsuse, vaid ka teiste (Euroopa) liidritega,» ütles ta.

«Te kuulete sellest rohkem üksikasju lähinädalatel, kui neid vestlusi peetakse kõikide meie meeskondade vahel.»

«Kuid mul on taastunud veendumus ja optimism, et tehes koostööd meie Euroopa partneritega, võime viia läbi muutusi, haarata kinni sellest ebaseadusliku migratsiooni väljakutsest ja lõpetada inimeste saabumise ebaseaduslikult.»

Umbes 40 000 inimest on ületanud Inglise kanali sel aastal väikealustel. See on toonud kaasa suure arvu varjupaigataotlusi, viivitusi ning ülalpidamiskulude kasvu, mis ÜK valitsuse hinnangul küündib 6,8 miljoni naelsterlingini päevas.

Sunak rõhutas, et tema siseminister Suella Braverman tuleb kriisiga toime, kuid et samas ei ole antud olukorrale kiiret ja lihtsat lahendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles