Suur-Odessa sadamad võtavad kahe päevaga lastida 14 viljalaeva

Copy
Vilja transportiv laev Musta mere sadamas. Pilt on illustratiivne.
Vilja transportiv laev Musta mere sadamas. Pilt on illustratiivne. Foto: Celestino Arce Lavin/Zuma/Scanpix

Ukraina sadamatesse sisenes täna järjekordsed seitse viljaalgatuse laeva, et lastida 131 000 tonni põllumajandussaadusi, homme on oodata veel seitset laeva, ütles Ukraina taristuminister Oleksandr Kubrakov.

«Lõpuks on laevaliiklus blokaadist vabastatud ja see on suurepärane uudis maailmale, kes ootab Ukraina toodangut,» säutsus Kubrakov Twitteris.

Ta täpsustas, et homme saabub sadamatesse veel seitse laeva, et lastida 140 000 tonni vilja.

Lisaks ootavad ühiskoordinatsioonikeskuse andmetel Ukraina sadamatesse sisenemiseks luba veel 77 alust ning 15 lastitud alust valmistub Türgi territoriaalvetes kontrollimiseks.

ÜRO, Ukraina, Türgi ja Venemaa allkirjastasid 22. juulil Istanbulis kaks dokumenti, millega loodi kolmest Ukraina sadamast, Tšornomorskist, Odessast ja Pivdennõist, 120 päevaks viljaekspordikoridor.

Ukraina seadis algatuse raames eesmärgiks eksportida kolm miljonit tonni põllumajandussaadusi kuus.

Pärast Ukraina väidetavat rünnakut Sevastopolis asuvatele laevadele teatas Venemaa 29. oktoobril, et taandab end viljaalgatuse leppest.

Viljaeksport pidurdus ja muutus katkendlikuks: veeti vaid umbes sada tuhat tonni nädalas, samas kui varem oli selline maht päevas ja viljakoridori käivitamise algusest jõudis kogu eksport rohkem kui kümne miljoni tonnini.

2. novembril teatati viljaekspordi taasalustamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles