Zelenskõi kutsus USAd vankumatule ühtsusele, kuni rahu on taastatud

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Sergey Dolzhenko/Epa/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tegi teisipäeval Ühendriikidele üleskutse jääda ka pärast vahevalimisi ühtseks ja jätkata tema riigi toetamist.

«Kutsun teid säilitama vankumatut ühtsust, nagu see on praegu, kuni päevani, mil kuuleme neid olulisi sõnu, millest oleme unistanud… Kuni kuuleme, et rahu on lõpuks taastatud. Demokraatiad ei tohi teel võiduni peatuda,» lausus ta USA vabadusmedali pälvimise puhul tehtud videopöördumises.

Zelenskõi üleskutse taga on kartus, et Ühendriikide toetus Ukrainale sõltub kongressi vahevalimiste tulemusest.

USA president Joe Biden, kes on toetanud Ukrainat Venemaa sissetungi tõrjumiseks nii relvade kui rahaga, ärgitab valijaid kongressi esindajatekojas ja senatis demokraate toetama.

Kui valijad aga eelistavad siiski vabariiklasi, kahaneb Bideni teovõime ja ohtu võib sattuda USA jõuline toetus Ukrainalle.

«Nagu igas demokraatlikus ühiskonnas, on ka ukrainlastel elu ja poliitika küsimustes erinevad vaated. Eelmistel aastatel tundsime end lõhestatuna ja vaidlesime, kas ühtsus on veel kunagi võimalik,» ütles Zelenskõi.

«Kui aga Venemaa otsustas meie vabaduse hävitada ja Ukraina maamunalt minema pühkida, muutusime kohe ühtseks ja me säilitasime selle ühtsuse.»

USA kongress lubas mais Ukrainale 40 miljardit dollarit toetust. Esmaspäeval tänas Ukraina kaitseminister Ühendriike uute õhutõrjesüsteemide eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles