ÜLEVAADE ⟩ Kampaanialubadusi murdvas Rootsi eelarves rapivad kärpekäärid kliima- ja kultuuripoliitikat (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Autod Stockholmis Södermalmil. Tuleva aasta riigieelarve suurim uus kulurida on kütuseaktsiisi langetamine, kuid tarbijatele tähendab see bensiinijaamas üsna väikest erinevust: diislikütuse liitri hind kahaneb 40 ööri (nelja sendi) ja bensiiniliitri hind 14 ööri (pisut enam kui ühe sendi) võrra. 
Autod Stockholmis Södermalmil. Tuleva aasta riigieelarve suurim uus kulurida on kütuseaktsiisi langetamine, kuid tarbijatele tähendab see bensiinijaamas üsna väikest erinevust: diislikütuse liitri hind kahaneb 40 ööri (nelja sendi) ja bensiiniliitri hind 14 ööri (pisut enam kui ühe sendi) võrra. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Rootsis kolm nädalat võimul olnud paremvalitsuse esitatud tuleva aasta eelarves jääb täitmata hulk enne valimisi antud lubadusi. Muu hulgas on kütuse hinna langus varem välja käidust märkimisväärselt väiksem ja ootele pannakse tulumaksu kärpimine.

Valitsuse juhtpartei Moderaatide ridadesse kuuluv rahandusminister Elisabeth Svantesson kirjeldas eile tutvustatud 2023. aasta eelarveettepanekut kui väikest püksirihma pingutust ajaks, mil riigi majandus eeldatavasti langusesse pöördub, vahendas SVT.

«See on eelarve, mis esitatakse väga erilisel ajal. Olukord on keeruline,» lausus Svantesson eile pressikonverentsil.

Valitsusse kuuluvate Moderaatide, Kristlike Demokraatide ja Liberaalide ning neid toetavate Rootsi Demokraatide koostatud eelarves ette nähtud 1,195 triljoni krooni (110 miljardi euro) ulatuses kulutustest 40,43 miljardit (3,7 miljardit eurot) on mõeldud reformideks. Seejuures on kõige suurem väljaminek 6,7 miljardi krooni (618 miljoni euro) ulatuses kütuseaktsiisi kahandamine, et langetada bensiini ja diislikütuse hinda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles