Briti meedia: Venemaa lennutas Iraani laadungi sularaha ja Lääne sõjatehnikat (2)

Copy
Kiievi elanike meeleavaldus.
Kiievi elanike meeleavaldus. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / Scanpix

Vene sõjalennuk transportis augustikuus 140 miljoni euro väärtuses sularaha ja sõjatehnikat Teherani lennujaama, vahendab Briti meediaväljaanne Sky News. 

Vene sõjalennuk vedas 20. augusti varahommikul salaja sularaha ja kolm laskemoonamudelit - Briti tankitõrjerakett NLAW, USA tankitõrjerakett Javelin ja õhutõrjerakett Stinger - Teherani lennujaama, kinnitas allikas Sky Newsile.

Relvad olid osa Ukraina sõjaväele mõeldud Ühendkuningriigi ja USA sõjalise varustuse saadetisest, mis langesid Vene vägede kätte. 

«See võib anda Iraani Islami revolutsioonilise kaardiväe korpusele (IRGC) võimaluse uurida Lääne tehnoloogiat ja seda potentsiaalselt kopeerida,» selgitas allikas. 

Iraan on Venemaale tarninud üle 160 mehitamata õhusõiduki (UAV), sealhulgas 100 Shahed-136 drooni, väitis allikas. 

Teherani ja Moskva vahel on viimastel päevadel kokku lepitud veel üks 200 miljoni euro (174 miljoni naelsterlingi) suurune tarneleping, vahendas Sky News anonüümset allikat. 

«Iraani droonid on muutunud Venemaa sõjapingutuste oluliseks osaks,» kinnitas Londoni mõttekoja Royal United Service vanemteadur Justin Bronk. 

«Kui Iraan ei oleks Shahede tarninud, oleks Venemaa rünnak Ukraina elektri- ja veeinfrastruktuuri vastu oluliselt vähem tõhus olnud,» lisas Bronk. 

Potentsiaalselt veelgi tõsisema ohuna on Iraani valitsus väidetavalt nõustunud Venemaale ka suuremaid ja keerukamaid ballistilisi rakette tootma. 

«Kui need teated kinnitust leiavad, kujutab see endast tõelist ohtu,» kommenteeris Ukraina suursaadik Suurbritannias Vadõm Prõstaiko. 

«Kui neid [Iraani ballistilised raketid] tuleb arvukalt, siis on meil tõsiseid probleeme,» lisas suursaadik. 

Iraan kinnitas, et Moskvasse on tarnitud piiratud arvu droone, kuid välisminister Hossein Amirabdollahian väitis hiljuti, et tarned toimusid enne Venemaa sissetungi Ukrainasse 24. veebruaril. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles