Vandenõuteooriatega kimpus Arizonas läksid katki valimismasinad

Copy
Arizona valija.
Arizona valija. Foto: Reuters/ScanPix

USA Arizona osariigis oli teisipäeval rivist väljas viiendik valimismasinatest, kuid kohalikud ametnikud püüdsid rahvast rahustada ja kinnitasid, et pettust see ei tähenda.

Maricopa maakond, kus asub osariigi pealinn Phoenix, sattus tähelepanu keskpunkti 2020. aasta presidendivalimistel, kui president Joe Bideni õhkõrn võit viis valeväideteni, et tulemused võltsiti.

«Meil asub umbes 20 protsenti kohtadest, kus tabulaatoriga on mõningaid probleeme,» ütles maakonna järelevalvenõukogu esimees Bill Gates.

Gatesi sõnul ei mõjuta rikkis masinad valimistulemusi.

«Kui häält ei saa tabulaatorisse kanda, saab selle panna turvakasti, kus sedeleid hoitakse õhtuni, mil toome need siia kesksesse maakonda ülelugemiseks,» märkis ta.

Biden võitis Arizona osariigis 2020. aastal 10 000 häälega ning Maricopa maakond oli selles otsustav.

Osariik on varem kaldunud aga vabariiklaste poole, mistõttu äratas võit osas inimestes kahtlust ja viis vandenõuteooriateni.

Donald Trump ja tema toetajad on veetnud viimased kaks aastat, esitades alusetuid väiteid valimispettuse kohta, ehkki arvukad uurimised, sealhulgas ka üks vabariiklaste endi rahastatud uurimine, ei ole tõendeid selle kohta leidnud.

Vabariiklaste kandidaadid osariigi kantsleri, kuberneri ja senaatori kohale on vandenõuteooria siiski omaks võtnud ja öelnud, et nad ei oleks Bideni võitu kinnitanud.

Kohalikud parteikuuluvuseta ametnikud on käivitanud vandenõuteooriate tõttu suurejoonelise usaldusoperatsiooni ning kutsunud kodanikke turvaprotseduure oma silmaga üle vaatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles