Iisraeli president kohtus valitsust moodustavate erakondadega

Copy
Iisraeli president Isaac Herzog.
Iisraeli president Isaac Herzog. Foto: Nariman El-Mofty / AP / Scanpix

Iisraeli president Isaac Herzog pidas täna kõnelusi parteijuhtidega, kes hakkavad moodustama uut valitsust eesotsas Benjamin Netanyahuga.

Presidendi konsultatsioonid on eelmiste valimiste puhul tekitanud pingeid, sest ei ole teada, millisele liidrile riigipea valitsuse moodustamise ettepaneku teeb ja kas see ka vilja kannab.

1. novembri valimised andsid aga selge võidu Netanyahule, kes on olnud varem peaminister pikemat aega kui ükski teine Iisraeli 74-aastases ajaloos.

Netanyahu parempoolne Likudi partei sai 120-kohalises parlamendis 32 kohta, ultraortodokssed juudi parteid said 18 ja paremäärmuslik allianss Religioosne Sionism 14 kohta. See annab Netanyahut toetavale paremblokile knessetis kokku 64 kohta.

Seega on Netanyahul stabiilse valitsuskoalitsiooni moodustamiseks parlamendis kindel enamus. Loodav valitsus tuleb Iisraeli ajaloo kõige parempoolsem.

Herzog lükkas kolmapäeval tagasi väited, et ta töötab ühtsusvalitsuse nimel, kuhu kuuluksid ka Netanyahu vastased: ametist lahkuv tsentristist peaminister Yair Lapid ja kaitseminister Benny Gantz. Selle eesmärgiks olevat tõrjuda kõrvale Juudi Võimu partei juht, araabiavastane agitaator Itamar Ben-Gvir.

«Ma ei ole töötanud, ei tööta ega suru läbi ühegi kindla valitsuse moodustamist, ma ei ole seotud selle koosseisu ega suurusega,» ütles president.

«Selle ülesande jätan ma poliitilisele süsteemile.»

Eelmisel aastal presidendiks saanud Herzog kohtus esmalt Likudi esindajatega, sest nemad moodustavad järgmisel nädalal ametisse astuva parlamendi suurima fraktsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles