Macron kinnitas Prantsusmaa operatsiooni Barkhane lõpetamist

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron peab kaitsetemaatilise kõne Toulonis 9. november 2022.
Prantsuse president Emmanuel Macron peab kaitsetemaatilise kõne Toulonis 9. november 2022. Foto: Eric Gaillard/Reuters/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron teatas kolmapäeval, et Prantsusmaa lõpetab üle kümne aasta kestnud džihadistide vastase operatsiooni Barkhane ja töötab Aafrika partneritega välja uue strateegia.

«Olen otsustanud koostöös partneritega teha täna avalikuks Barkhane operatsiooni lõpu,» ütles Macron kõnes.

Otsus tuleneb viimastel kuudel kogetust, ütles ta. Uus strateegia töötatakse välja järgmise poole aasta jooksul.

«Meie sõjaline tugi Aafrika riikidele kestab edasi, kuid lähtudes uutest põhimõtetest, mille oleme koos nendega sõnastanud,» ütles Macron.

Ta märkis, et uus strateegia näeks ette oluliselt lähedasemat koostööd Aafrika riikide armeedega, mis teeks Prantsusmaa enda osaluse väiksemaks ja dünaamilisemaks.

Prantsuse relvajõud on olnud silmitsi aina kasvava vaenulikkusega kohalike poolt, kes näevad neid endise koloniaalvõimu ebapädeva okupatsiooniväena. Macron tõi suhete halvenemise tõttu tänavu välja oma riigi väed Malist.

Prantsusmaal on veel umbes 3000 sõdurit Burkina Fasos, Tšaadis ja Nigeris. Hetkel nende kohalolu vähendada ei plaanita.

Macroni sõnul alustatakse lähipäevil Aafrika riikide, piirkondlike organisatsioonide ja liitlastega arutelusid Prantsuse baaside «staatuse, formaadi ja missiooni muutmise üle».

«Meie sekkumistel peaks olema paremad ajalimiidid, mis on paigas juba algusest. Me ei taha jääda välisoperatsioonidega seotuks piiramata ajaks,» lausus ta.

Koostöö peaks vastama Aafrika riikide «selgesõnalistele nõudmistele», lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles