Läti linnapea nimetas Nõukogude monumendi kõrvaldamist barbaarsuseks

Postimees
Copy
Rēzekne linnapea Aleksandrs Bartaševičsi selja taga oleva punamonumendi lammutamist alustati eile hommikul. 
Rēzekne linnapea Aleksandrs Bartaševičsi selja taga oleva punamonumendi lammutamist alustati eile hommikul. Foto: Kuvatõmmis videost

Ida-Lätis asuvas Rēzeknes algas eile hommikul rahvasuus Aljošaks kutsutud punamonumendi lammutamine, kuid päev varem avaldas erakonda Koosmeel kuuluv linnapea Aleksandrs Bartaševičs video, kus nimetas ausamba mahavõtmist barbaarsuseks ja väitis, et venelased Lätis vajavad rehabiliteerimist.

Portaalis Gorod.lv ja meeri sotsiaalmeediakontol avaldatud videos seisis Bartaševičs monumendi juures, mida ta kirjeldas mälestusmärgina Rēzekne fašistlikust okupatsioonist vabastajatele, ja ütles vene keeles, et venelased Lätis on suure surve all lihtsalt seetõttu, et nad on venelased, vahendas avalik-õiguslik ringhääling LSM.

«Mõned teevad kõik endast oleneva, et meie lapsed unustaks oma emakeele, jättes nad ilma võimalusest seda koolis õppida,» lausus linnapea. «Ma räägin vene keeles, sest venelased Lätis vajavad rehabiliteerimist. Meie, venelased Lätis, ei ole süüdi selles, mis toimub Ukrainas, ja meid mõjutavad sügavalt ohvrid selles sõjas, kus slaavlased hukkuvad mõlemal poolel. See on tragöödia meile kõigile, me tahame rahu nii ukrainlastele kui ka venelastele nii ruttu kui võimalik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles