INTERVJUU ⟩ Hispaania endine välisminister Ana Palacio: Wagneri palgasõdurid muudavad Vahemere piirkonna plahvatusohtlikuks

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja, Riia
Copy
Euroopa Liidu ühine piir Vahemerel on samasugune ühine väljakutse nagu idapiir, leiab Hispaania endine välisminister Ana Palacio.
Euroopa Liidu ühine piir Vahemerel on samasugune ühine väljakutse nagu idapiir, leiab Hispaania endine välisminister Ana Palacio. Foto: Valdis Kauliņš/Riia välispoliitika- ja julgeolekukonverents

Ukraina on fundamentaalselt tähtis ja Euroopa Liidu idapiiri tuleb kaitsta, samas on teisel pool Vahemerd Wagneri palgasõdurid, mistõttu ka ELi lõunapiiril kasvab oht, ütles intervjuus Postimehele Hispaania endine välisminister Ana Palacio, kes osales Riia välispoliitika- ja julgeolekukonverentsil.

Kuidas suhtutakse Hispaanias Venemaale kehtestatud sanktsioonidesse?

Hispaanlased räägivad sanktsioonidest, ent need ei mõjuta Hispaaniat nii nagu teisi ELi liikmesriike, sest Hispaania ei ole kunagi sõltunud Venemaa gaasist ja meil ei teki talvel gaasiga varustatuse probleemi. Oleksime võinud sattuda samasugusesse haavatavasse olukorda nagu Saksamaa praegu, kui oleksime tekitanud sõltuvuse Alžeeria gaasist. Suutsime õigel hetkel energiaportfelli mitmekesistada ja praegu tarbime juba 35 protsenti veeldatud gaasina.

Sarnaselt ülejäänud Euroopaga on gaasi hind Hispaanias aga kõrge, kasvab inflatsioon ja ähvardab majanduslangus. Hispaaniat teistest ELi liikmesriikidest eristav suur mure on jätkuvalt meie suur tööpuudus, eriti noorte hulgas (Eurostati andmetel septembris 32 protsenti – toim).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles