Hiina esitles mandritevahelist sõjadrooni

Copy
Hiina droon. Pilt on illustreeriv.
Hiina droon. Pilt on illustreeriv. Foto: AP/Scanpix

Hiina esitles uut mandritevahelise lennuulatusega drooni Wing Loong-3, mis on suuteline õhurünnakuteks, edastas kolmapäeval väljaanne South China Morning Post (SCMP).

Seadet näidati esmakordselt Hiina Zhuhai linnas (Guangdongi provints) toimunud lennundusnäitusel. Drooni lennuulatus on kuni 10 000 kilomeetrit. Hiina ametliku meedia teatel suudab see kanda 16 raketti ja pommi ning eelkõige saab selle varustada uusima õhk-õhk tüüpi raketiga PL-10E.

Projekti peainsener Zhou Yi märkis, et pärast õhkutõusmist on Wing Loong-3 võimeline sooritama kaugluuret, andma lööke ülitähtsatele sihtmärkidele ja patrullima pikalt õhus. Ta täpsustas, et droon võib täita ka tsiviilmissioone, näiteks mõõta atmosfäärinäitajaid ning osaleda otsingu- ja päästeoperatsioonil.

Seadme loonud Hiina lennunduskorporatsioon lisas, et tegeleb praegu Wing Loong-3 masstootmise käivitamisega.

Samuti demonstreeriti lennunäitusel teisi Wing Loong seeria droone - Wing Loong-1E ja Wing Loong-10A, kusjuures Wing Loong-1E on mõeldud vastuseks Ameerika luure- ja löögidroonile MQ-1C Grey Eagle. SCMP märgib, et Hiina eksportis varem Wing Loongi sarja droone 11 riiki ja teadaolevalt kasutati neid Liibüa sõjas.

Lisaks näitas China Aerospace Science & Industry Corporation Limited lennunäitusel lõimitud droonitõrjesüsteemi, mis peaks neid elektrooniliselt tuvastama, ründama või segama. Süsteem koosneb radaritest, kaug- ja keskmaa õhutõrjet suurte ründedroonide hävitamiseks ning vahendeid väikeste ja tillukeste droonide vaheltvõtmiseks. Muu hulgas saab droonide vastu kasutada õhutõrjeraketisüsteeme HK-17AE ja uusimaid õhutõrjeraketi- ja kahurisüsteeme FK-3000, samuti mehitamata maismaasõidukeid ZR-1500.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles