Ukraina sõlmis Kagu-Aasia riikidega sümboolse rahukokkuleppe

Copy
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ja tema Kambodža kolleeg Prak Sokhonn Ukraina ja Kagu-Aasia sümboolse rahukokkuleppe allkirjastamisel.
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ja tema Kambodža kolleeg Prak Sokhonn Ukraina ja Kagu-Aasia sümboolse rahukokkuleppe allkirjastamisel. Foto: Tang Chhin Sothy / AFP / Scanpix

Ukraina sõlmis täna Kagu-Aasia riikidega rahukokkuleppe, mis on suuresti sümboolne, kuid langeb ajale, mil Kiiev püüab koguda toetust Venemaa isoleerimisele rahvusvahelisel areenil.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba allkirjastas «Kagu-Aasia sõpruse ja koostöö lepingu» Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) iga-aastasel tippkohtumisel Phnom Penhis.

ASEANi riigid, kus elab kokku pea 700 miljonit inimest, on Vene invasiooni hukka mõistnud, kuid süü omistamist on proovitud vältida. Vene agressiooni tauninud ÜRO resolutsiooni poolt hääletas kümnest ASEANi riigist kaheksa. Vietnam ja Laos jäid erapooletuks.

Liikmesriikidest on kõige kindlama seisukoha võtnud Singapur, mis on kehtestanud Venemaale ühepoolsed sanktsioonid, samas kui aina enam on Ukrainale toetust avaldanud ka bloki eesistuja Kambodža.

Kambodža president Hun Sen ütles novembris telefonikõnes Ukraina ametivennale Volodõmõr Zelenskõile, et sõda tuleb lõpetada ja Ukraina rahu, stabiilsus ning territoriaalne terviklikkus taastada.

Samuti lubas ta toetada Ukraina pürgimist ASEANi «valdkondliku dialoogi partneriks», mis on samm teel «dialoogipartneri» staatuseni, mille blokk on andnud Venemaale, Hiinale, USAle ja teistele.

Rahukokkulepe loodi 1976. aastal ja selle osalised lubavad «pidada lugu kõigi rahvaste iseseisvusest, suveräänsusest, võrdsusest, territoriaalsest terviklikkusest ja rahvuslikust identiteedist».

USA abivälisminister Ida-Aasia asjus Daniel Kritenbrink ütles tippkohtumise eel, et Ukraina kaasamine on oluline, kuna Vene invasiooni šokilaine on levinud ka üle Indo-Vaikse ookeani piirkonna ning osavõtt annab sõnumi, et suurriigid ei saa väikseid naaberriike alla neelata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles