Piltuudis: maailma esimene naiskosmonaut tähistab juubelit

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentina Tereškova
Valentina Tereškova Foto: SCANPIX

Maailma esimene naiskosmonaut Valentina Tereškova, kes käis maailmaruumis 1963. aastal, saab täna 75-aastaseks.

Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill autasustas teda õigeusukiriku kõige harvemini jagatava autasuga, milleks on 2004. aastal kasutusele võetud Kuulsuse ja Au esimese astme orden, vahendas RIA Novosti.

Kirikupea põhjendas otsust Tereškova pikaajalise tööga, mis on pühendatud kosmonautika arendamisele ja viljaka ühiskondliku ning riikliku tegevusega.

Tereškova ajalooline kosmoselend leidis aset 16.-19. juunil 1963. aastal. Vostok-6 tiirutas maailmaruumis 70 tundi, mille jooksul pidi kosmonaut olema liikumatult täielikus vaikuses. Pärast seda tuli katapulteeruda 7000 meetri kõrguselt ja maanduda langevarjuga.

Tereškova sündis 6. märtsil 1937. aastal Jaroslavli oblastis Bolšoje Maslennikovo külas. Kosmonautide rühma arvati ta 12. märtsil 1962.

Alates 1997. aastast töötas ta kosmonautide ettevalmistuskeskuse vanemteadlasena, aastatel 2008-2011 oli Jaroslavli oblasti duuma saadik Ühtse Venemaa esindajana. Aastast 2011 on ta Vene riigiduuma saadik.

Lennuväe kindralmajor Tereškova on Nõukogu Liidu kangelane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles