USA müüb Leedule 494 miljoni euro eest raketisüsteeme HIMARS

BNS
Copy
USA mitmikraketiheitja HIMARS.
USA mitmikraketiheitja HIMARS. Foto: Basilio Sepe/ZUMA Press Wire / Scanpix

USA välisministeerium kiitis heaks mitmikraketiheitjate HIMARS võimaliku müügi Leedule 493,7 miljoni euro eest, teatas täna USA kaitsekoostööagentuur.

«Välisministeerium otsustas kiita heaks M142 HIMARS süsteemide ja seotud varustuse võimaliku müügi Leedu valitsusele 495 miljoni dollari eest,» teatas agentuur, lisades, et vastav heakskiit edastati kongressile.

Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas ütles, et HIMARS süsteemid on «täiesti uus ja suur jõud, mida Leedul ei ole kunagi varem olnud».

«Selle võimaluse ilmumine Leedu relvajõududele sunnib meid tõstma luure, elektroonilise sõja ja muud võimekused veelgi kõrgemale tasemele. Tarnitakse mitut tüüpi raketid, sealhulgas operatiiv-taktikalised ATACMSid, mis tabavad sihtmärke kuni 300 kilomeetri kaugusel,» kirjutas minister Facebookis.

USA agentuur teatas ka, et tehingu käigus külastavad USA valitsuse või töövõtja esindajad Leedut umbes kaks korda aastas, et jälgida programmi kulgu.

HIMARSid asuvad sõjaväeveoki platvormil, laskesüsteemi saab laadida kas kuus juhitavat raketti GMLRS, mille lennuulatus on kuni 70 kilomeetrit, või ühe ATACMS raketi, mille lennuulatus on kuni 300 kilomeetrit.

USA on tarninud neid süsteeme ka Ukrainale vastupanu osutamiseks Vene vägedele.

Läti ja Eesti kavatsevad samuti hankida HIMARS-i süsteemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles