Tigray mässulised eitavad Etioopia väiteid kontrolli ja abi kohta

Copy
Etioopia peaministri Abiy Ahmedi plakat pealinnas Addis Abebas 22. oktoobril peetud meeleavaldusel, mis toetas Etioopia relvajõude.
Etioopia peaministri Abiy Ahmedi plakat pealinnas Addis Abebas 22. oktoobril peetud meeleavaldusel, mis toetas Etioopia relvajõude. Foto: Amanuel Sileshi / AFP / Scanpix

Tigray mässulised taunisid reedel Etioopia valitsuse väiteid, mille kohaselt on keskvõimu armeeüksused võtnud oma kontrolli alla 70 protsenti Tigrayst ning et sõjast kistud piirkonda on saadetud mingisugust abi.

«Tigrayst 70 protsenti on ENDF-i (Etioopia riikliku kaitseväe) kontrolli all,» ütles peaminister Abiy Ahmedi riikliku julgeoleku nõunik Redwan Hussein reedel Twitteris.

Ta lisas, et piirkonda saadetakse abi.

«Abi voolab sisse nii nagu ei kunagi varem,» ütles ta, lisades, et veokid toiduainete ja ravimitega on teel strateegiliselt tähtsasse Shire linna.

AFP pole saanud sõltumatult neid väiteid kontrollida. Valitsus ja mässulised Tigray Rahva Vabastusrindest (TPLF) jõudsid 2. novembril kokkuleppele lõpetada kaks aastat kestnud omavaheline verine relvakonflikt.

Ligikaudu kuue miljoni elanikuga piirkonnale abi taastamine on üks föderaalvalitsuse ja TPLF-i rahuleppe põhipunkte. Leppega püütakse lõpetada kaks aastat kestnud sõda.

Mässulised lükkasid aga reedel Redwani väited tagasi.

«Ta võtab oma fakte õhust,» ütles TPLF- pressiesindaja Getachew Reda uudisteagentuurile AFP saadetud sõnumis.

Redwani väiteid nimetas valeks ka üks Tigrays tegutsev humanitaarabitöötaja. «Redwani säuts on täielik vale,» ütles ta AFP-le. «Shire linna ei ole lastud mitte mingisugust abi.»

«Ükski teenus ei ole taastatud ega ühtegi lendu lubatud.»

Ligipääs Etioopia põhjaossa on jätkuvalt äärmiselt piiratud ning umbes kuue miljoni elanikuga Tigraysse ei ole ajakirjanikele võimalik siseneda.

Põhjapiirkond kannatab ränga humanitaarkriisi all, kuna puudust on kõigest esmavajalikust, toidust ravimiteni. Samuti on piiratud ligipääs teenustele, sealhulgas elektriga varustatusele ning panga- ja sideteenustele.

Aafrika Liidu vahendusel Lõuna-Aafrika Vabariigi pealinnas Pretorias sõlmitud lepe kutsub lõpetama vaenutegevuse, taastama humanitaarabi ja kehtestama uuesti keskvõimu kontrolli Tigray üle, aga samuti saamta laiali TPLF-i võitlejad.

Maailma Terviseorganisatsioon kutsus kolmapäeval üles saatma Tigraysse hädavajalikku toidu- ja ravimiabi.

TPLF-i ja Abiyd toetavate üksuste, mille hulka kuuluvad piirkondlikud omakaitseväed ja Eritrea armee, vaheline konflikt on põhjustanud lugematul hulgal surmajuhtumeid, sundinud enam kui kaht miljonit inimest oma kodust põgenema ning tõstatanud mure õõvastavatest sõjakuritegudest kõigi osapoolte seas.

Ohvrite arv konfliktis on hinnangute kohaselt väga erinev, Ühendriikide kohaselt on tapetud pea pool miljonit inimest, samas Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell ütles, et konfliktis võib olla üle saja tuhande hukkunu.

ÜRO uurijad on süüdistanud Addis Abebat võimalikes inimsusvastastes kuritegudes Tigrays ja nälja kui relva kasutamises. Etioopia võimud on kõik süüdistused tagasi lükanud.

Nobeli rahupreemia laureaat Abiy saatis sõdurid Tigraysse 2020. aasta 4. novembril, et kukutada TPLF, piirkonna võimupartei, vastuseks nende võitlejate rünnakute eest keskvõimu armee välibaasidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles