ÜRO-l on enne talve hädasti vaja raha pagulaste aitamiseks (3)

Copy
Põgenik Kreeka piiril küttepuid kogumas.
Põgenik Kreeka piiril küttepuid kogumas. Foto: GREGORIO BORGIA/AP/SCANPIX

Miljonid konfliktide ja tagakiusamise eest pagenud inimesed seisavad talve lähenedes silmitsi äärmuslike raskustega, teatas täna ÜRO.

ÜRO pagulasamet (UNHCR) teatas, et paljude abivajajate jaoks on hädasti tarvis lisavahendeid, kuna talv põhjapoolkeral tuleb tõenäoliselt «palju raskem kui varasematel aastatel».

«Paljudel pagulastel pole mingeid valikuid peale selle, et valida toidu ja sooja vahel, mil neil on raskusi oma varjualuste kütmise, sooja riietuse leidmise ja sooja toidu küpsetamisega,» ütles Genfis pressiesindaja Olga Sarrado.

Ta viitas olukorrale Ukrainas, kus miljonid inimesed on oma kodudest pärast Venemaa sissetungi põgenenud.

Paljud elavad varjupaikades või «purustatud kodudes või hoonetes, mis ei sobi kaitseks lõikava külma eest, puuduliku elektrivoolu, kütte ja veega ning pärast elatise kadumist», ütles ta.

UNHCR-il on meeskonnad Ukrainas, mis üritavad viia läbi programme, et parandada hooneid ja aidata umbes miljonil sisepagulasel saada ligipääsu «ohutule, soojale ja väärikale majutusele külmadel kuudel».

Sarrado tõi välja ka olukorra Afganistanis, hoiatades, et paljud konfliktist mõjutatud perekonnad ja sisepagulased jäävad talvel loodusjõudude armu. Afganistanis langeb temperatuur talvekuudel tihti 25 külmakraadini Celsiuse järgi.

ÜRO hoiatas, et hinnanguliselt 3,4 miljonit süürlast ja iraaklast oma konfliktist räsitud riikides ja lähinaabruses vajavad talveks valmistumisel «kriitilist abi».

«Üle terve Lähis-Ida peavad paljud koduta süürlased ja iraaklased taas tulema toime äärmusliku külma ja lumetormidega,» ütles Sarrado. See saab olema mõne inimese jaoks juba 12. järjestikune talv pagulasena, ütles ta.

Olukord on iseäranis raske Liibanonis, mis vaevleb ränga majanduskriisi käes, kus üheksa Süüria põgenikku kümnest elab juba äärmuslikus vaesuses, hoiatas UNHCR.

Kasvavate vajadustega toime tulemiseks on raha vaja ning UNHCR algatab puudujäägi katmiseks rahakogumise kampaania.

Agentuuril on vaja 400 miljonit dollarit, et toetada talvel abivajajaid Ukrainas, Afganistanis ja Lähis-Idas, ütles Sarrado.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles