VIDEO ⟩ Okupantidest vabastatud hiiurootslaste külas heisati taas Ukraina lipp (1)

Postimees
Copy
  • Vene sõdurid lammutasid enne lahkumist linnas peaaegu kõik elektripostid ja lasid õhku teid.
  • Terrorirünnakute oht külas on suur. Samas on kohalike meelest tore, et Vene sõdurid on lahkunud.
  • Veidi üle poole elanikest on põgenenud ning praeguseks on neid järel ligikaudu 900.

Ukraina väed vabastasid Hersoni oblastis mitmete asulate seas ka Hiiumaalt pärit rannarootslaste rajatud Zmijivka ehk Gammal­svenskby küla.

Telegrami postitatud videolõigus on näha, kuidas riigilippu hoidvad kohalikud elanikud koos Ukraina sõduritega juubeldavad.

Gammalsvenskby ühingu esimehe Sofia Hoasi juured on just selles külas ja ta suhtleb pidevalt külaelanikega, kuid elektrikatkestuste tõttu ebastabiilne mobiili- ja internetiühendus muudab kontakti hoidmise keeruliseks. «Venemaa mobiilivõrk töötab väga halvasti, viimane kontakt [külaelanikega] oli meil neljapäeval,» ütles Hoas Rootsi väljaandele Dagens Nyheter.

Tema sõnul lammutasid Vene sõdurid enne lahkumist linnas peaaegu kõik elektripostid ja lasid õhku teid. Lisaks ähvardasid nad väidetavalt teiselt poolt jõge küla hävitada.

Hoas nendib, et terrorirünnakute oht külas on suur, kuid samas on kohalike meelest tore, et Vene sõdurid on lahkunud. «Viimased kaks nädalat on olnud kaootilised, näljahäda on mõjutanud ka sõdureid, nii et nad on varastanud toitu, peksnud elanikke ja varastanud isegi autosid. Ilmselt on tegemist Vene sõdurite süstemaatilise rüüstamisega,» lausus Hoas.

Külaelanikke jääb vähemaks

Pärast okupatsiooni algust on tingimused külas olnud Hoasi sõnul pidevalt halvad, kuid pärast sõja puhkemist kiiresti halvenenud. Veidi üle poole elanikest on põgenenud ning praeguseks on neid järel ligikaudu 900. Peamiselt elavad külas vanemad inimesed. Nende jaoks on olukord väga raske: napib vett ja toidupuudus aina suureneb. Samas on elanikud harjunud ise hakkama saama. Mõnel neist on isegi elektrigeneraator.

Elanikud loodavad, et peagi jõuab nendeni ka humanitaarabi. Esmalt on aga kõige olulisem planeerida, kuidas talv üle elada, sest neil pole majade kütmiseks hetkel piisavalt kütust. Samuti võib olla vajalik evakueerida elanikud ohutumatesse kohtadesse.

«Ma ei tea, kas kõik tahavad külla elama jääda, oleneb, kas venelased pommitavad küla,» selgitas Hoas Rootsi ajalehele. Ta lisas, et paljudel, kes lahkuda ei soovi, on külas talud ja loomad.

«Oleme teadlikud, et abi saabumiseni võib kuluda aega. Hersoni piirkonnas toimub palju, kuulda on olnud lahingutegevust ja plahvatusi lähiümbruses,» sõnas Hoas. Praeguseks on Ukraina armee vabastanud ka Zmijivkast sadakonna kilomeetri kaugusele jääva olulise oblastikeskuse Hersoni.

Küla rajasid hiiurootslased

Täna vabastas Ukraina armee ka Zmijivkast sadakonna kilomeetri kaugusele jääva olulise oblastikeskuse Hersoni.

Dnepri jõe kaldal asuva Gammalsvenskby küla rajasid 1782. aastal umbes 500 hiiurootslast, kes olid keisrinna Katariina II käsul Hiiumaalt välja saadetud. Selle sajandi eelmisel kümnendil elas külas paarsada rootslast, kellest umbes 20 kõneles arhailist rootsi keelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles