Hiina teadlased: Nord Streami metaanileke oli oodatust väiksem

BNS
Copy
Gaasileke Nord Stream 1 torujuhtmest.
Gaasileke Nord Stream 1 torujuhtmest. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Hiina Teaduste Akadeemia atmosfäärifüüsika instituudi teadlaste hinnangul ei mõjuta Nord Streami ja Nord Stream 2 torujuhtme diversioonist tingitud metaanileke kliimat oluliselt, selgub ajakirjas Nature avaldatud artiklist.

«Kasutades mitut meetodit ja andmekogu, hindas viimatine uuring metaanilekke suuruseks suhteliselt täpselt 0,22 miljonit tonni pluss-miinus 0,03 miljonit tonni, mis on vahetult pärast sündmust antud esialgsest hinnangust märksa madalam,» kirjutatakse väljaandes.

Esialgu hinnati metaanileket poolele miljonile tonnile.

Järeldus põhineb muu hulgas satelliidiandmetel.

Teadlased märgivad, et kuigi see oli suurim ühekordne inimese tekitatud metaani atmosfääri paiskamine ajaloos, võrdub see maailma nafta- ja gaasitööstuse ühepäevase metaaniheitega.

Hinnates Nord Streami lekke mõju kliimale, jõudsid teadlased järeldusele, et kui võtta arvesse 20-aastane ajahorisont, võrdub see 20,6 miljoni tonni süsinikdioksiidi mõjuga. See tõstaks CO2 sisaldust atmosfääris, vaid 0,0026 promilli, globaalne temperatuur tõuseks 0,000018°C, mida teadlaste hinnangul ei taju ei ökosüsteemid ega inimühiskond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles