ÜRO inimõigusnõukogul paluti korraldada eriistung Iraani küsimustes

Copy
Toetusavaldus Iraani naistele Sydney linnas Austraalias.
Toetusavaldus Iraani naistele Sydney linnas Austraalias. Foto: STEVEN SAPHORE / EPA / Scanpix

ÜRO inimõigusnõukogul paluti korraldada kiiresti eriistung arutamaks olukorda Iraanis, kus on nädalaid kestnud protestid.

Saksamaa ja Islandi suursaadik ÜRO Genfi peakorteri juures esitasid nõukogu presidendile kirja, milles taotlesid «eriistungit käsitlemaks halvenevat inimõigusolukorda Iraani Islamivabariigis, eriti naiste ja laste suhtes».

Suursaadikud palusid, et võimaluse korral peetaks istung 24. novembril või mõnel teisel päeval tollel nädalal.

Diplomaatilised esindused ütlesid, et taotlust toetavad 44 riiki, kuid ei täpsustanud, kui paljud neist on nõukogu liikmed. Eriistungi korraldamiseks väljaspool regulaarset kolme kohtumist aasta jooksul on vaja 16 riigi toetust 47-liikmelises nõukogus.

Iraanis on kestnud protestid juba kaheksa nädalat pärast 22-aastase kurditari Mahsa Amini kinnivõtmist ja surma kombluspolitseis vahi all. Teda süüdistati naistele kehtestatud karmide riietumisreeglite rikkumises.

Oslos baseeruva ühenduse Iraani Inimõigused (IHR) andmetel on rahutuste mahasurumise käigus saanud surma üle 300 inimese. Meeleavaldused on kasvanud laiemaks teokraatia-vastaseks liikumiseks. Võimud on kinni võtnud tuhandeid inimesi, nende seas ka alaealisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles