Iiri peaminister näeb võimalust ÜK ja ELi vaidluse lahendamiseks

Copy
Iiri peaminister Micheál Martin ja tema Briti kolleeg Rishi Sunak.
Iiri peaminister Micheál Martin ja tema Briti kolleeg Rishi Sunak. Foto: Cameron Smith / POOL / AFP / Scanpix

Iiri peaministri Micheál Martini hinnangul eksisteerib «võimaluse aken» Suurbritannia ja Euroopa Liidu vaidluse lahendamiseks Brexiti-järgse kaubanduse üle Põhja-Iirimaal.

Martin ütles eile pärast kaks päeva kestnud laiemaid kõnelusi Briti ja Iiri liidrite vahel Loode-Inglismaal Blackpoolis, et ta näeb «positiivset perspektiivi».

Iiri peaminister Martin ja uus Briti peaministeri Rishi Sunak kohtusid neljapäeval osana püüetest lõpetada pikaleveninud vaidlus niinimetatud Põhja-Iiri protokolli üle, mis on halvanud võimujagamisvalitsust Belfastis ning seadnud Londoni vastasseisu Brüsseli ja Dubliniga.

«See on minu hinnang, et praegu eksisteerib võimaluse aken,» ütles Martin pärast Briti-Iiri nõukogu lõppemist.

Ilmse märgina soovist leevendada Brexiti-järgseid pingeid Põhja-Iirimaal, oli Sunak esimene Briti peaminister alates 2007. aastast, kes nõukogu regulaarsel kohtumisel osales.

Protokoll allkirjastati eraldi kaubandus- ja koostööleppest, mis kinnitas Ühendkuningriigi ametliku lahkumise Euroopa Liidust mullu jaanuaris.

Selle elluviimine on aga saanud võtmeküsimuseks erimeelsustes Iirimaa ja Suurbritannia vahel ning on ähvardanud paisuda võimalikuks ELi ja ÜK kaubandussõjaks.

Põhja-Iirimaa jäi Brexiti järel Euroopa Liidu ühisturule ja tolliliitu, et vältida kõva piiri tekkimist provintsi ja ülejäänud Iirimaa vahele. Kõva piiri kõrvaldamine oli keskne osa 1998. aasta rahuleppest, mis tegi lõpu kolm aastakümmet kestnud vägivallale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles