Kongo DV idaossa saabusid Keenia rahuvalvajad

Copy
Kongo DV idaossa saabusid Keenia rahuvalvajad. 12. november 2022.
Kongo DV idaossa saabusid Keenia rahuvalvajad. 12. november 2022. Foto: Alexis Huguet/AFP/Scanpix

Kongo Demokraatliku Vabariigi idaossa Goma linna saabusid täna Keenia rahuvalvajad, kes kuuluvad regionaalsesse rahuvalvemissiooni piirkonnas.

Keenia parlament kiitis sel nädalal heaks enam kui 900 sõduri saatmise Kongo DV-sse, kus M23 mässuliste aktiveerumine on õhutamas regionaalpingeid.

Mässulised on haaranud endale Põhja-Kivu provintsis suuri maa-alasid ja kahjustanud Kongo DV suhteid naaberriigi Rwandaga.

Keenia rahuvalvajate komandör kolonelleitnant Obiero ütles ajakirjanikele, et missiooniks on «ründeoperatsioonide läbiviimine» koos Kongo vägedega ja relvarühmituste desarmeerimine.

Ta lisas, et kontingent teeb piirkonna stabiliseerimisel koostööd ka humanitaarorganisatsioonidega.

Kongo DV idaosas tegutseb üle 120 relvarühmituse, millest paljud on jäänukid piirkonda sajandivahetusel kimbutanud sõdadest.

Üks sellistest rühmitustest on läinud aasta lõpus taasaktiveerunud M23, mis väidab muu hulgas, et riik ei ole pidanud kinni lubadusest integreerida see relvajõududesse.

Juunis vallutas M23 strateegiliselt olulise Bunagana linna Uganda piiril. Viimastel nädalatel on rühmituse territoriaalvaldused Põhja-Kivus sõjaliste võitude järel järsult kasvanud.

ÜRO humanitaaragentuuri OCHA andmeil on hiljutised lahingud jätnud koduta 188 000 inimest.

M23 esilekerkimine on pingestanud ka Kongo DV suhteid Rwandaga, mida Kinshasa süüdistab rühmituse toetamises.

Kinshasa saatis läinud kuul välja Rwanda suursaadiku ja kutsus tagasi oma saadiku Kigalis.

Lisaks rahuvalvemissioonile käib ka diplomaatiline ponnistus tekkinud pingeid maandada.

Angola president João Lourenço väisas eile Rwandat ja suundub täna Kongo DV-sse. Kinshasasse sõidab kõneluste pidamiseks homme ka Keenia ekspresident Uhuru Kenyatta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles