Vabaühendus: Iraani meeleavaldustel on tapetud vähemalt 326 inimest (1)

Copy
Protestid Iraani pealinnas Teheranis 21. septembril.

 
Protestid Iraani pealinnas Teheranis 21. septembril.  Foto: AP/Scanpix

Iraani julgeolekujõud on kurditar Mahsa Amini surmale järgnenud meeleavalduste mahasurumises tapnud vähemalt 326 inimest, teatas täna Oslos baseeruv vabaühendus.

Islamivabariiki on raputanud protestilaine alates 22-aastase kurditari surmast 16. septembril kombluspolitsei vahi all.

Kui algul oli protest suunatud naistele kehtestatud rangete riietumisreeglite vastu, on need nüüdseks paisunud laiemaks liikumiseks teokraatlikku riigikorra vastu, mis tuli võimule 1979. aasta revolutsiooni järel.

«Julgeolekujõud on üleriigiliste meeleavalduste käigus tapnud vähemalt 326 inimest, nende seas 43 last ja 25 naist,» teatas vabaühendus Iraani Inimõigused (IHR).

Ohvritest vähemalt 123 on Pakistaniga piirnevas Sistan-Belutšistani provintsis. Enamik neist hukkus 30. septembril, kui julgeolekujõud avasid reedese palvuse järel tule protestijate pihta provintsi pealinnas Zahedanis.

Sistan-Belutšistanis puhkes meeleavaldus seoses vahi alla võetud 15-aastase tüdruku vägistamisega politseikomandöri poolt Chabahari sadamalinnas.

IHRi direktor Mahmood Amiry-Moghaddam kutsus rahvusvahelist kogukonda võtma meetmeid meeleavaldajate kaitsmiseks.

«Rahvusvahelise uurimise ja vastutusele võtmise mehhanismi loomine ÜRO poolt võimaldaks süüdlaste vastutusele võtmist tulevikus ja suurendaks repressioonide hinda islamivabariigi jaoks,» ütles ta avalduses.

IHR märkis, et uurib endiselt ka teateid teiste surmajuhtumite kohta, mis tähendab, et tegelik ohvrite arv on kindlasti suurem, kui seni avaldatud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles