Kliimaaktivistid kolisid Saksamaal küla päästmiseks puu otsa

Copy
Saksa kliimaaktivistide onnid mahajäetud Lützerathi külas.
Saksa kliimaaktivistide onnid mahajäetud Lützerathi külas. Foto: Sascha Steinbach/EPA/Scanpix

Saksamaa Lützerathi külast lahkusid viimased elanikud juba oktoobris, kuid kohalikesse puulatvatesse on jäänud kliimaaktivistid, kes avaldavad meelt plaani vastu küla söemaardla laiendamiseks lammutada.

Kuue meetri kõrgusel onnides pesitsevad aktivistid ütlevad, et suudavad võimudele vastu panna mitu nädalat.

Aktivistide sõnul ei teata, millal politsei neile järgi tuleb, kuid kuna Saksamaa vajab hädasti kivisütt, arvatakse, et see juhtub varsti.

Saksamaa taaskäivitas hiljuti osa oma suletud söeelektrijaamadest, et leevendada survet elektrivõrgule pärast Vene gaasitarne katkemist seoses sõjaga Ukrainas.

Lützerathi külast, mille kõrval asub hiiglaslik söemaardla, on saanud fossiilkütuste vastase protesti sümbol. Laupäeval kogunesid sinna tuhanded meeleavaldajad nõudma tegusid COP27 kliimakonverentsil osalejatelt.

Lützerathi elanikud on maardla laiendamise tõttu külast lahkunud ning saanud kolimise eest kompensatsiooni ja uue kodu.

Piirkonda on aga jäänud kümned kliimaaktivistid, kes protestivad kantsler Olaf Scholzi kompromissi vastu energiahiiuga RWE, mille järgi jäetakse alles viis maardla lähedal asuvat küla, kuid mitte Lützerath.

Ehkki RWE, Euroopa üks suuremaid emiteerijaid, on öelnud, et lõpetab fossiilkütuste kasutamise 2030. aastaks, ei ole see aktiviste veennud.

«Kui RWE kaevandab ära kogu Lützerathi all oleva söe, rikub Saksamaa sellest tuleneva emissiooniga kindlasti Pariisi kliimalepet. Seega pole see küla ainult sümbol, vaid ka kriitiline punkt kliimamuutuse vastases võitluses,» ütles meeleavaldaja Alma.

Aktivistid on pannud puudesse püsti keeruka onnide süsteemi, et hoida ära nende kiiret minema ajamist.

«Teibad on seotud puude külge viisil, mis peaks tegema köite läbilõikamise võimatuks ilma kellegi elu ohtu seadmata,» ütles Alma.

Teine anonüümseks jääda soovinud aktivist ütles, et eluga riskimine on demonstrantide «kogu strateegia».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles