Koolide sulgemise järel «jõude» jäänud afgaani tüdrukud sunnitakse mehele (1)

Copy
16-aastane Maryam pakub oma Charikaris asuvas kodus viinamarju. Tema riigiametnikust isa soovis, et laps saaks minna ülikooli, kuid kuna Taliban keelas tüdrukutele hariduse andmise, peab Maryam hakkama nüüd kandma abielunaise kohustusi.
16-aastane Maryam pakub oma Charikaris asuvas kodus viinamarju. Tema riigiametnikust isa soovis, et laps saaks minna ülikooli, kuid kuna Taliban keelas tüdrukutele hariduse andmise, peab Maryam hakkama nüüd kandma abielunaise kohustusi. Foto: WAKIL KOHSAR/AFP/Scanpix

Alles 13-aastane Zainab pidanuks sel sügisel uue koolivormi saama, kuid et tüdrukutekoolide taasavamisele Afganistanis lootust pole, sunniti teda valima hoopis pulmakleiti.

Alates sellest, kui Taliban Kabulis võimu haaras ja teismelistele tüdrukutele hariduse keelas, on paljusid neist abielluma sunnitud – sageli märksa vanemate meestega, kelle on välja valinud nende isa.

«Nutsin kõvasti ja ütlesin isale aiva, et Taliban avab tüdrukutekoolid uuesti,» räägib Zainab. «Kuid tema ütles, et seda ei juhtu ning on parem, kui ma abiellun, selle asemel et kodus jõude istuda.»

Tüdruku pulmapäev pandi paika mõne tunniga pärast seda, kui saabus tulevane peig, kes pakkus pruudilunaks mõned lambad, kitsed ja neli kotti riisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles