Praktiliselt purustatud Pervomaiske asulas Hersoni ja Mõkolajivi oblastite piiril on elanikud sunnitud enne talve ise valmistama käepärastest vahenditest raudahje, et kuidagigi sooja saada.

Kuude kaupa täpselt rindejoonel seisnud külas on enam-vähem säilinud vaid üksikud majad.

Peale Vene vägede minemalöömist sel nädalal on asulasse jäänud umbes 230 inimese jaoks hetkel suurim vaenlane lähenev talv. Lisaks raudahjude valmistamisele teevad inimesed ka kiiresti puid.

Pervomaiskes elasid pommitamiskuud üle ka käimisraskustega vanurid, kes peavad hakkama saama ilma elektri, kütte ja veeta.
Pervomaiskes elasid pommitamiskuud üle ka käimisraskustega vanurid, kes peavad hakkama saama ilma elektri, kütte ja veeta. Foto: Olga Sošenko

Varem polnud võimalik puid teha, sest kaheksa kuud pommitasid Vene väed pidevalt asulat, mis asub 50 kilomeetrit Hersonist. Märtsi algul oli asula paar päeva Vene armee käes, kuid Ukraina väed lõid nad sealt välja. Vene väed aga taandusid asulast eemale vaid mõned kilomeetrid.

Kaheksa kuu jooksul pommitasid Vene üksused Pervomaisket kohalike sõnul kogu arsenaliga, mis neil oli: miinidest kuni lennukipommideni. Kohalikud väitsid Postimehele, et seejuures polnud külas Ukraina vägede positsioone, vaid need asusid asulast eemal.

Kohalik näitab kõvasti kannatada saanud Pervomaiske koolimaja.
Kohalik näitab kõvasti kannatada saanud Pervomaiske koolimaja. Foto: Olga Sošenko

Alates märtsist pole asulas ka veevärki, elektrit ega gaasi.

Purustatud majade tõttu elavad peaaegu kõik asula elanikud keldrites.

Kohalike sõnul aitavad neid Ukraina ja rahvusvahelised abiorganisatsioonid, aga seda ei jätku piisavalt inimeste jaoks, kellest enamus on kaotanud pommitamiste tõttu kogu oma vara.

Pideva pommisaju tõttu maeti hukkunud elanikud aedadesse.
Pideva pommisaju tõttu maeti hukkunud elanikud aedadesse. Foto: Olga Sošenko

Inimeste meeleolu oli sellest hoolimata väga pidulik ja õnnelik, et Vene väed on eemale löödud.