ÜLEVAADE Sloveenia esimene naispresident püüab ületada Janša-ajastu vimma

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Sõltumatuna kandideerinud Nataša Pirc Musar rõõmustab üleeile õhtul pärast valimistulemuste selgumist Sloveenia järgmiseks presidendiks saamise üle. FOTO: Igor Kupljenik/epa/scanpix
Sõltumatuna kandideerinud Nataša Pirc Musar rõõmustab üleeile õhtul pärast valimistulemuste selgumist Sloveenia järgmiseks presidendiks saamise üle. FOTO: Igor Kupljenik/epa/scanpix Foto: Igor Kupljenik/epa/scanpix

Sloveenia presidendivalimised võitnud Nataša Pirc Musar lubas, et riigipea suuresti sümboolsest võimust hoolimata ei kavatse ta oma arvamust riiki juhtides vaka alla hoida, vaid astub katsete vastu õõnestada õigusriiki.

«Kodanikud on öelnud, millist Sloveeniat nad tahavad. Ma sisenen tänu minu vastu üles näidatud usaldusele uhkelt presidendipaleesse. Annan endast parima, et olla tõesti kõigi president, võidelda inimõiguste, põhiseaduslike õiguste ja demokraatia eest,» lausus 54-aastane tuntud jurist ja endine teleajakirjanik üleeile õhtul tulemuste selgumise järel peetud kõnes.

Kõige tähtsamate Sloveenia ees seisvate teemadena on ta esile toonud tervishoiu- ja pensionireformi elluviimise, kliimaneutraalsuse saavutamise ja riigi julgeoleku tagamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles