Ökoprotestijad valasid Viinis musta vedelikku Klimti maalile (4)

Copy
Aktivist ja Gustav Klimti maal "Surm ja elu" Viinis Leopoldi muuseumis 15. november 2022.
Aktivist ja Gustav Klimti maal "Surm ja elu" Viinis Leopoldi muuseumis 15. november 2022. Foto: Letzte Generation Oesterreich/Reuters/Scanpix

Kliimaaktivistid valasid teisipäeval musta vedelikuga üle Viini Leopoldi muuseumis välja pandud Austria maalikunstniku Gustav Klimti meistriteose «Surm ja elu», kinnitas muuseumi pressiesindaja AFP-le.

«Restauraatorid töötavad selle nimel, et teha kindlaks, kas klaasiga kaitstud maal on kahjustatud,» ütles Klaus Pokorny, samal ajal kui vastutuse protestiaktsiooni eest võtsid Twitteris aktivistid rühmitusest «Viimane põlvkond» (Last Generation).

Rühmituse sotsiaalmeedias jagatud piltidel on näha kaht meest, kes valasid kuulsale Klimti maalile musta õlist vedelikku, enne kui muuseumi töötaja nad kinni pidas.

«Lõpetage fossiilkütustega hävitamine. Me kihutame kliimapõrgu poole,» hüüdis üks protestijaist.

Teisipäeval oli Austria nafta- ja gaasikontserni OMV spondeeritud päeva raames Leopoldi muuseumi sissepääs tasuta.

Viimastel nädalatel on rünnatud arvukaid kunstiteoseid üle Euroopa, protestides tegevusetuse vastu kliimamuutuste suhtes. Protestijad on liiminud end Madridis Francisco Goya maali külge ja loopinud suppi Vincent van Goghi teoste pihta Londonis ja Roomas.

Protestide taustal tegid kümned maailma tippmuuseumid eelmisel nädalal ühisdeklaratsiooni, milles öeldakse, et maale ründavad keskkonnaaktivistid alahindavad rängalt võimalikku kahju. Avaldust vedas eest Madridi Prado ja sellele kirjutasid alla enam kui 90 maailmakuulsa muuseumi, sealhulgas New Yorgi Guggenheimi, Pariisi Louvre'i ja Firenze Uffizi direktorid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles