Terras: Poola võiks alustada NATO kõnelusi artikkel 4 alusel (6)

Postimees
Copy
Riho Terras
Riho Terras Foto: Madis Veltman

Europarlamendi saadik ja endine Eesti kaitseväe juhataja kindral Riho Terras avaldas lootust, et Poola ei hakka riiki tabanud raketilöögi järel mõtlematuid samme tegema.

Riho Terrase sõnul võisid teisipäeval Poolat tabada Iraani päritolu raketid, mille täpsus jätab tugevasti soovida. «Loodan, et poolakad võtavad asja rahulikult ja ei hakka tegema vastuliigutusi,» ütles Terras Postimehele.

Igal juhul mõjub raketilöök Terrase sõnul kainestavalt lääneriikidele, sundides neid Ukrainale antavat sõjalist abi suurendama. Kolmapäeval toimub ka NATO riikide Ramsteini kohtumine, millele Poola intsident kindlasti oma pitseri vajutab.

Küsimusele, kas Poolat tabanud raketilöök annaks põhjuse rakendada NATO artikkel 5, vastas Terras, et seda ta ei usu. Küll aga võiks Poola tema arvates alustada NATO kõnelusi artikkel 4 alusel.

Olgu lisatud, et artikkel 4 ei nõua NATO liikmesriikidelt sõjalist sekkumist teises liikmesriigis toimuvasse, ent tagab kõigile NATO liikmetele õiguse kutsuda reaalse ohu korral konsultatsioonideks kokku Põhja-Atlandi nõukogu.

 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles