Rainer Saks: NATO peaks väga jõuliselt reageerima (1)

Ingrid Landeiro
, ajakirjanik
Copy
Rainer Saks
Rainer Saks Foto: Erik Prozes

Julgeolekuekspert Rainer Saks selgitas Postimehele, et Poolas juhtunule tuleb kindlasti reageerida NATO tasemel, kuid sündmuste edasine käik sõltub eelkõige Poolast. 

«Poola peab ise ütlema, mida ta soovib hetkel,» sõnas Saks ning lisas, et Eesti ülesanne on siinkohal Poolat igati toetada ja valmistuda ka ise NATO ühistes protsessides osalema.  

«Isegi kui võib tunduda, et [juhtunu] oli nii-öelda õnnetus, siis ikkagi peaks NATO väga jõuliselt reageerima, muidu läheb see asi käest ära,» ütles Saks. 

Kuigi on spekuleeritud, et NATO võib rakendada artikkel nelja või ka artikkel viite, siis toonitab Saks, et esmatähtis on esmalt Poolaga konsulteerida, mida NATO ka ilmselt peagi teeb.

Täna õhtul teatas meediakanal Visegrad 24, et Venemaalt Ukraina suunas tulistatud tiibrakettidest tabasid kaks Poola territooriumi Ukraina piiri lähistel. Rünnakus hukkus esialgsetel andmetel vähemalt kaks poolakat.

NATO artiklid 4 ja 5

Artikkel 4 sätestab, et lepinguosalised konsulteerivad omavahel alati, kui neist kellegi arvates on ohustatud mis tahes lepinguosalise territoriaalne terviklikkus, poliitiline sõltumatus või julgeolek.

Artikkel 5 sätestab aga, et lepinguosalised lepivad kokku, et relvastatud rünnakut neist ühe või mitme vastu Euroopas või Põhja-Ameerikas käsitatakse rünnakuna nende kõigi vastu.

Kui sedalaadi relvastatud rünnak aset leiab, abistab igaüks neist, rakendades ÜRO põhikirja artiklis 51 sätestatud õigust individuaalsele või kollektiivsele enesekaitsele, viivitamatult sel viisil rünnatud lepingupoolt või lepingupooli, kasutades üksi ja koos teiste lepingupooltega vajalikke abinõusid, mida ta peab vajalikuks, sealhulgas relvajõudusid, eesmärgiga taastada ning säilitada Põhja-Atlandi piirkonna julgeolek.

Igast sellisest relvastatud rünnakust ning selle vastu kasutatud abinõust teatatakse viivitamatult Julgeolekunõukogule. Nimetatud abinõude kasutamine lõpetatakse, kui Julgeolekunõukogu on rakendanud vajalikud abinõud, et taastada ja säilitada rahvusvaheline rahu ja julgeolek.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles