Mida kujutab endast NATO artikkel 4?

Postimees
Copy
Poola president Andrzej Duda pidamas kõnet tseremoonial, kus ratifitseeriti Poola poolt heakskiit Soome ja Rootsi liikmelisuse taotlemiseks.
Poola president Andrzej Duda pidamas kõnet tseremoonial, kus ratifitseeriti Poola poolt heakskiit Soome ja Rootsi liikmelisuse taotlemiseks. Foto: MATEUSZ SLODKOWSKI/AFP/Scanpix

Reutersi andmetel on kolmapäeval Poola valitsuse palvel kogunemas NATO liikmesriikide suursaadikud, et arutada võimalikku taotlust käivitada alliansi artikkel 4. Mida see artikkel endast aga kujutab?

Nagu nimigi ütleb, põhineb NATO ehk Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni tegevus Põhja-Atlandi lepingul, mis võeti algselt vastu 4. aprillil 1949 ning jõustus sama aasta 24. augustist.

Lepingu neljas artikkel sätestab alliansi liikmetele õiguse kutsuda reaalse ohu korral konsultatsioonideks kokku Põhja-Atlandi nõukogu, kui neist kellegi arvates on ohustatud mistahes lepinguosalise territoriaalne terviklikkus, poliitiline sõltumatus või julgeolek. Põhja-Atlandi Nõukogu on alliansi peamine poliitiline otsustamisõigusega organ, mis koosneb organisatsiooni liikmesriikide alalistest esindajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles