Ulatusliku raketilöögiga Ukraina pihta suutis Venemaa kogu maailmale näidata, et okupantide jutt läbirääkimiste soovist pole siiras. Lisaks said selle rünnaku otsest mõju tunda Poola (kaks raketiplahvatuses hukkunut piiri ääres), Moldova (elektrikatkestus) ja Ungari (naftajuhtme töö seiskumine), kirjutab Igor Taro eilse sõjapäeva kokkuvõttes.

Raketirünnak toimus kohe pärast Vene välisministri Sergei Lavrovi lahkumist G20 tippkohtumiselt, misjärel jätkub tippkohtumine G19 formaadis.

Kogu tippkohtumise eelse aja rääkisid Moskva erinevad suuvoodrid läbirääkimistest ja sellest, kuidas nad sooviksid Ukrainaga laua taha istuda. Lisandus jutt, et okupeeritud aladel peaks kõik jätkuma vanaviisi. Vene poole nägemuses olevat tekkinud mingisugune uus reaalsus ja kõnelused Ukrainaga peaks arvestama selle reaalsusega, mis on maastikul kujunenud.

Selles osas pole Venemaa muidugi isegi enda seisukohade järgmisel järjepidev ning Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi visiiti Hersonisse üritati tõlgendada kui Venemaa territoriaalse puutumatuse rikkumist, aga Vene vägesid ju seal enam polnud ja reaalsus oli muutunud. Igatahes lahkus Venemaa riigipea Vladimir Putini ustav hobune tippkohtumiselt peksasaanuna ning järgnes n-ö impeeriumi vastulöök.

Kommentaarid
Copy