Omaani rannikul sai tabamuse naftatanker

Copy
Pacific Zircon 16. august 2015.
Pacific Zircon 16. august 2015. Foto: Nabeel Hashmi/AP Photo/Scanpix

Omaani rannikul tabas «lendkeha» gaasiõli vedavat tankerit, ütles laeva käitav Iisraeli omaniku laevandusfirma.

Tankerit Pacific Zircon «tabas lendkeha 15. novembril Omaani rannikust umbes 150 miili kaugusel», ütles Singapuris baseeruv Eastern Pacific Shipping, mis kuulub Iisraeli miljardärile Idan Oferile.

«Laeva kere sai väiksemaid vigastusi, aga lasti lekkimist ega vee sissetungimist ei ole,» ütles firma.

Bahreinis baseeruv USA viies laevastik ütles, et on vahejuhtumist teadlik.

Ka piirkonna laevaliiklust jälgiv Briti sõjaline organisatsioon United Kingdom Maritime Trade Operations ütles, et nad on juhtumist teadlikud ja uurivad seda.

Rünnaku eest ei ole keegi vastutust võtnud ning esialgu on teadmata, kes võiks selle taga olla.

Washingtoni ja Teherani suhete pingestumine viimastel aastatel on toonud kaasa rünnakuid Pärsia lahel sõitvatele tankeritele.

Piirkonnas on olnud ka muid intsidente, näiteks teatas Washington augustis, et takistas Iraani laeva USA laevastiku drooni kinni püüdmast.

«Oht rünnakuteks laevandusele ja energiataristule laiemas piirkonnas on kasvanud eeskätt edusammude puudumise tõttu USA-Iraani tuumadiplomaatias,» ütles riski- ja strateegiliste konsultatsioonide firma Verisk Maplecroft Lähis-Ida analüütik Torbjorn Soltvedt.

Washingtoni otsust rakendada Teheranile täiendavat sanktsioonisurvet suurendab rünnakuohtu, lisas ta.

Iraanis käivad septembrist alates ulatuslikud protestimeeleavaldused, mis said alguse 22-aastase kurdi naise Mahsa Amini surmast kombluspolitsei vahi all.

«Käimasolevad massiprotestid Iraani valitsuse vastu suurendavad samuti tõenäosust, et Teheran üritab diversioonitaktikana üles kütta rahutusi laiemas piirkonnas,» ütles Soltvedt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles