Levib teooria, et rakett tabas Poolat ekslike koordinaatide tõttu (13)

Postimees
Copy
Plahvatuse põhjustatud kahjustused Przewodowis.
Plahvatuse põhjustatud kahjustused Przewodowis. Foto: Reuters/ScanPix

Poola maandunud ja kaks inimest tapnud raketi päritolu kohta levivad erinevad spekulatsioonid. Praeguseks on Poola valitsus ning mitmed teised riigid öelnud, et tegemist on suure tõenäosusega Ukraina õhutõrjeraketiga, mis üritas tõrjuda Venemaa raketirünnakut. Levib aga ka teooria, et tegemist on Vene raketiga, mille väljalaskmisel tehti viga ning aeti Ukraina linnade koordinaadid segi, vahendab Ilta-Sanomat.

Selle teooria aluseks on, et kui panna kokku Kiievi laiuskraad (50.4501) ning Lvivi pikkuskraad (24.031111), on tulemuseks Przewodowi küla, kuhu rakett maandus, koordinaadid (50.4501, 24.031111) vahendab Ilta-Sanomat.

Kaardil on Lviv, Kiiev ja Przewodow.
Kaardil on Lviv, Kiiev ja Przewodow. Foto: Postimees

Venemaa korraldas eile Ukraina vastu seni ühe suurima raketirünnaku, mille käigus tulistati Ukraina linnade ja tsiviiltaristu pihta sadakond raketti. Siinjuures olid nii Lääne-Ukraina suurim linn Lviv kui ka Ukraina pealinn Kiiev sihtmärkideks. Seetõttu võis tegemist olla inimliku veaga, kus keegi ajas koordinaadid segi ning sisestas kogemata sihtmärgi laiuskraadiks Kiievi oma ning pikkuskraadiks Lvivi oma. Kuna tegemist on aga spekulatsiooniga, võib see olla vaid kokkusattumus. Kui tegemist on õhutõrjeraketiga, siis ainukesed võimalused, kust rakett pärit võib olla, on Ukraina või Valgevene.

Poola president Andrzej Duda ja valitsuse sõnul oli tegemist ilmselt õhutõrjeraketiga S-300, mille tulistas välja Ukraina õhukaitse, ning et plahvatuse kutsus esile raketti jäänud kütus. Sama hinnangu on andnud ka mitmete muude NATO riikide juhid, nende hulgas USA president Joe Biden, kes tugines USA luureandmetele. Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles pärast Poola julgeolekunõukogu istumist, et kõik andmed näitavad, et rakett kukkus riigi territooriumile, ilma et ükski osapool seda oleks soovinud, ning et Poola ei käivita NATO artikkel 4.

Sündmuskohta ning seda, kust rakett täpselt tuli ning kes selle välja lasi, endiselt uuritakse. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles