MI5: Iraan tahab ÜK-s elavaid kriitikuid röövida või tappa

Copy
Briti siseluureameti MI5 peadirektor Ken McCallum.
Briti siseluureameti MI5 peadirektor Ken McCallum. Foto: Yui Mok/PA/AP/Scanpix

Iraan tahab röövida või tappa Ühendkuningriigis elavaid «režiimivaenlasi» ning tänavu on paljastatud vähemalt kümme sellist vandenõud, ütles täna Briti siseluureameti MI5 juht.

Peadirektor Ken McCallum hoiatas agentuuri peakorteris peetud kõnes, et Iraan on «ÜK-le läbi oma agressiivsete luureteenistuste otsene oht».

«Kõige teravamalt avaldub see ambitsioonides röövida või isegi tappa britte või ÜK-s baseeruvaid isikuid, keda peetakse režiimivastasteks,» lausus ta.

«Oleme alates jaanuarist näinud vähemalt kümmet sellist võimalikku ohtu. Teeme sise- ja välispartneritega kõvasti tööd, et seda täiesti vastuvõetamatut tegevust häirida,» lisas ta.

Briti välisminister James Cleverly kutsus läinud nädalal välja Iraani suursaadiku ning süüdistas Teherani ÜK-s baseeruvate ajakirjanike elude ohtu seadmises.

Samal ajal võeti politsei kaitse alla Iraanis sündinud, kuid Šotimaal elav 22-aastane maadleja Melika Balali, kes oli saanud tapmisähvardusi.

Ähvardused välisiraanlaste vastu on sagenenud alates režiimivastase protestilaine puhkemisest septembri keskpaigas, pärast kurditar Mahsa Amini surma kombluspolitsei vahi all.

Teherani ja Londoni suhteid on viimastel aastatel raskendanud ka Briti kodanike vahistamine Iraanis.

Tuntuim neist on olnud Briti-Iraani topeltkodanik Nazanin Zaghari-Ratcliffe, kes vabastati märtsis kuueaastase vangistuse järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles