USA mõistis Hiina luuraja majandusspionaaži eest 20 aastaks vangi

Copy
GE Aviationi ja Safran Groupi ühisettevõtte lennikimootori mudel. Foto on illustratiivne.
GE Aviationi ja Safran Groupi ühisettevõtte lennikimootori mudel. Foto on illustratiivne. Foto: Bobby Yip / Reuters / Scanpix

USA kohus mõistis eile 20 aastaks vangi Hiina luuretöötaja, keda süüdistati tehnoloogia varastamises USA ja Prantsuse lennutööstusfirmadelt.

Süüdistuste kohaselt etendas Xu Yanjun juhtivat rolli Hiina viis aastat kestnud skeemis varastada ärisaladusi maailma ühelt suurimalt lennukimootorite tootjalt GE Aviation ja Prantsuse firmalt Safran Group.

Xu oli üks üheteistkümnest Hiina kodanikust, nende seas kaks luuretöötajat, keda 2018. aasta oktoobris avaldatud süüdistuspunktides nimetati.

Hiina julgeolekuministeeriumi töötajast Xu vahistati aprillis 2018 Belgias, kus ta oli plaaninud kohtuda salaja ühe GE töötajaga, kuid püüti vastuluure lõksu.

Ta anti välja Ühendriikidele, kus vandekohus mõistis ta mullu novembris süüdi majandusspionaaži ja ärisaladuste varguse katses ning kahes sellega seotud vandenõus.

«See kaasus saadab selge signaali: me võtame vastutusele kõik, kes püüavad Ameerika ärisaladusi varastada,» ütles Ohio föderaalprokurör Kenneth Parker.

Hiina välisministeerium nimetas Xu vastu esitatud süüdistusi täna «täielikuks väljamõeldiseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles