VIDEO ⟩ Vene propaganda uhkustab 150 000 Ukraina lapse «adopteerimisega» (1)

Copy
Küüditatud Ukraina laps Venemaal.
Küüditatud Ukraina laps Venemaal. Foto: DPR News Feed

Ametnikud reklaamivad dokumentaalfilmis Ukraina laste sunniviisilist lapsendamist Vene peredesse, vahendab Sõjauuringute instituut (ISW). 

Vene blogijad levitavad mitmeosalist dokumentaalsarja, milles näidatakse Ukraina lapsi, kes Donbassist Vene peredesse «lapsendati». Propagandavideos väidetakse, et Venemaa ametnikud on ainuüksi 2022. aastal Donbassist «evakueerinud» üle 150 000 lapse.

«Ei ole selge, kuidas vene allikad selle arvuni jõudsid, sest Ukraina ametnikud on varem hinnanud seda arvu umbkaudu 6000–8000,» selgitab Ameerika mõttekoda Sõjauuringute instituut (ISW).

Postimees kajastas Ukraina laste küüditamist juba septembris.

Vene väed on Ukrainas tapnud 6557 tsiviilisikut, 408 neist olid lapsed. 

Sundadopteerimised ja laste küüditamised puhkuse- ja rehabilitatsiooniprogrammide varjus moodustavad tõenäoliselt Venemaa ulatusliku rahvaarvu suurendamise kampaania selgroo, seisab raportis. 

«Seda on võimalik nimetada genotsiidi konventsiooni rikkumiseks ja see moodustab osa laiemast etnilisest puhastusest,» selgitas ISW. 

«Seni oleme suutnud tuua tagasi 51 last. See on väike arv võrreldes tuhandetega, kes on ära viidud, aga me sisuliselt viime läbi erioperatsioone nende päästmiseks,» lisas Ukraina inimõigusvolinik Dmõtro Lubinets.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles